Почело суђење Атифу Дудаковићу

Читањем оптужнице и изношењем уводних речи Тужилаштва БиХ почело је суђење генералу Атифу Дудаковићу и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године. Тужилац Маријана Чобовић рекла је да ће Тужилаштво доказати да су сви оптужени починили злочин против човечности, а Дудаковић и ратни злочин против цивилног становништва. Суђење се наставља 22. априла.

Маријана Чобовић је истакла да ће изјавама сведока Тужилаштво доказати да је од 13. септембра до половине октобра 1995. постојао систематски напад на цивиле српске националности на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста и да је операција "Сана 95" почела 13. септембра под командом Дудаковића.

"Циљ напада био је не само освајање ових територија које су биле под контролом Војске Републике Српске, већ и етничко чишћење српског становништва са тих простора", нагласила је Чобовићева, преноси РТРС.

Навела је да је напад био извршен према цивилима и цивилним објектима, што је подразумевало и природу насиља без обзира да ли је била реч о мушкарцима или женама било које старосне доби.

Током напада, сва затечена, углавном стара и немоћна лица, су побијена. Преживео је само мали број Срба који су се предали цивилној полицији. Чоловићева је рекла да ће преживели сведоци говорити о убиствима, као и о уништавању српске имовине и верских објеката.

"Тужилаштво ће доказати да су у добро испланираној војној операцији људи хапшени и одмах убијани, као и време почињења злочина. Доказаћемо да су припадници Петог корпуса под командом Атифа Дудаковића, на подручју Босанског Петровца и околних места убили најмање 65 српских цивила, од којих је најстарији имао 90 година", додала је Чоловићева.

Према њеним речима, исказима сведока и материјалним доказима Тужилаштво ће доказати да су на подручју општине Кључ убијена 42 цивила српске националности, међу којима су два лица имала 80 година.

Из Тужилаштва истичу да ће доказати да је на подручју Босанске Крупе убијено најмање 10 Срба, међу којима је и један деведесетогодишњак, те да је на подручју Санског Моста и околине страдало 100 српских цивила, међу којима су две жртве имале 90 година.

"Исказима сведока Српске православне цркве, те видео-снимцима, доказаћемо да је након акције 'Сана 95' у Босанском Петровцу уништено 12 верских објеката, у Кључу четири, Санском Мосту 15, а у Босанској Крупи шест", навела је Чобовићева.

Према њеним речима, Тужилаштво ће, између осталог, извести и доказе о постојању оружаног сукоба између Петог корпуса такозване Армије БиХ и припадника Народне одбране Аутономне покрајине Западна Босна, присталица Фикрета Абдића.

Чобовићева је навела да су цивили, који нису учествовали у борбеним дејствима, били мучени и убијани, о чему је Дудаковић, као командант Корпуса, био упознат.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине против човечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Оптужени су Атиф Дудаковић, Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић звани Шиљо, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић звани Пумпарица, Един Домазет, Ејуб Кожењић звани Ејко и Шеширџија, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу.

Тела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених се још трага.

Део оптужнице за Атифа Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за време сукоба у Цазинској Крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Тужилаштво ће наводе оптужбе доказивати позивањем 447 сведока и шест стручних вештака, као и прилагањем више од 1.100 доказних материјала.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Милорад Којић изјавио је да су на подручју Крајине 1995. године почињени масовни злочини и етничко чишћење.

Којић очекује осуђујућу пресуду за Дудаковића и 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. апр 2019, 20:55) - Воронцов [нерегистровани]

Наравно да су његове снаге починиле злочине.

И наравно да за злочине не постоји оправдање. Међутим ратна реалност је била таква да су Атифове снаге у рату могле бити поражене и разоружане ко зна колико пута. Али то се није догодило и те снаге су иако у окружењу иако су за противника имале и бошњачку страну предвођене Фикретом Абдићем опстале све време рата. А онда се 1995. догодила класична предаја територија од стране руководства Републике Српске да би територије смањили испод 50%. Тако Атифове снаге улазе у практично небрањен простор. Ако је неко од Срба остао они су га заробили, мучили, многе мученичком смрћу ликвидирали. Имовину Срба по српским селима претворили су у пепео и рушевине. Најстрадалнији део српског народа у Другом светском рату отишао је те 1995. године у прогонство.. Много је ту грешних