Месић ипак прихватио награду која је била намењена Орхану Памуку

Бивши хрватски председник Стјепан Месић примио је награду Почасни грађанин Сарајева у сарајевској Већници, иако је у фебруару прошле године одбио да прими ово признање.

"Мени је драго да сам данас овде. Било је одређених неспоразума, сећате се. Било је неспоразума с Орханом Памуком, једним од највећих књижевника. Али ја сам успоставио контакт с господином Памуком и он ми је написао да ми честита и да ће бити задовољан да се једном сретнемо и дружимо. Тако сам ја обавестио вођство Сарајева да можемо обавити преузимање признања", наводи Месић.

Бивши лидер Републике Хрватске одбио је награду јер су се градске власти у последњем тренутку предомислиле – уместо доделе признања Почасни грађанин Сарајева турском нобеловцу Орхану Памуку, одлучиле су да добитник награде буде Стјепан Месић.

Многи су тада оптужили градске власти да су под притиском турског режима "одузеле" награду светски признатом књижевнику јер није присталица Ердоганове власти. 

"Пре свега требало ме је обавестити да сам уопште предложен за Почасног грађанина, јер ни то нисам знао. Посебно нисам официјелно добио информацију да сам изабран. А поготово кад сам чуо да је процедура била сасвим другачија, дакле, да је Орхан Памук добио све гласове комисије која је то предлагала и наједном се онда ја појављујем као почасни грађанин... Све скупа то ми није одговарало", рекао је бивши хрватски председник прошле године и додао да ће и даље остати пријатељ Босне и Херцеговине и Сарајева.

Упркос очекивању да ће се бивши лидер Републике Хрватске појавити у Сарајеву, то се није десило. Ипак, 14 месеци касније, Месић је у Већници примио награду, уз објашњење да је решио све неспоразуме.

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака, заменик градоначелника Ивица Шарић и председавајући Градског већа Игор Гаврић уручили су признање.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 19. апр 2019, 10:01) - anonymous [нерегистровани]

ordenje

samo dele ordenje,uvek isti krug ljudi,jedni drugima daju ordenje,nagrade...