Дудаковићева одбрана тврди да протеривање Срба није био циљ

Изношењем уводних речи одбране настављено је суђење ратном генералу тзв. Армије БиХ Атифу Дудаковићу и петнаесторици припадника и команданата Петог корпуса за ратни злочин над Србима на подручју четири западнокрајишке општине у јесен 1995. године.

Асим Црналић, адвокат Атифа Дудаковића, тврди да циљ војне акције "Сана 95" није био протеривање Срба, како наводи оптужница, већ ослобађање тих простора од Војске Републике Српске.

Наводећи да је у акцији "Сана 95" убијено мање Србе него у Олуји, Дудаковићев бранилац тражи да судско веће поступи као и Хаг који је ослободио хрватске генерале оптужби за злочине у тој операцији хрватске војске.

Аргумент да мање убијених Срба значи да нема злочина председавајућа судског већа је одбацила.

У акцији Дудаковићевог Петог корпуса страдало је више 300 Срба. Убијани су цивили и заробљени војници, а најстарија жртва био је Сава Шљивар, 1901. годиште. Уништено је 38 православних цркава.

"Убијени су сви цивили српске националности који су затицани у селима и градском подручју општина. Ради се углавном о старим и немоћним лицима. Нема лица којима је указана милост, сви су убијени, чак и они који су заробљени или су се предали", наводи се у оптужници против Дудаковића и осталих.

Тужилаштво БиХ најавило је да ће извести 110 материјалних доказа, биће саслушано шест вештака различите струке и укупно 447 сведока међу којима 16 под посебним мерама заштите.

Суђење се наставља 13. маја саслушањем првог сведока, жртве Петог корпуса.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 23. апр 2019, 11:55) - Воронцов [нерегистровани]

А зашто су онда побили део Срба које су успели заробити ?

Или зашто су имовину Срба претворили у пепео ?

(уторак, 23. апр 2019, 08:50) - anonymous [нерегистровани]

.. ubijeno manje Srba...???!!!

... najblaze receno ovo je skandalozno. Pa da je ubijen samo jedan covek to je zlocin koji donosi deceniju-dve zatvora. Ala vam je argument, svaka vam cast. Cini se da zalite zbog toga sto je ubijeno manje Srba nego u oluji.

(уторак, 23. апр 2019, 08:41) - anonymous [нерегистровани]

Srbi sami otisli....!!!!

... od advokata odbrane se mogu ocekivati svakakve gluposti jer takav im je posao pa cilj opravdava sredstvo. Ali tvrdnja da su Srbi sami otisli, jer to njihova izjava znaci, bi bila smesna da nije zalosna.