Кинеска компанија изгубила од Црне Горе, пресудио рок

Компанија "Чајна роуд енд бриџ корпорејшн", која је главни извођач радова на деоници ауто-пута Подгорица–Колашин, изгубила је спор пред Управним судом Црне Горе којим је тражила повраћај уплаћеног новца за акцизе у износу од 79.430,04 евра.

"Чајна роуд енд бриџ корпорејшн" поднела је тужбу на решење Пореске управе која је одбила да им исплати овај износ плаћених акциза, јер захтев за повраћај није предат у предвиђеном року. Компанија тврди да за њих не важи рок из Закона о акцизама, већ уговор са Владом.

Како је наведено у пресуди, кинеска компанија има право да према Закону о ауто-путу и уговору са Владом о пројектовању и изградњи деонице Смоковац–Матешево добија повраћај дела уплаћених акциза на гориво које је потрошено приликом изградње ауто-пута.

Судско веће, међутим, наводи да у уговору, Закону о ауто-путу и подзаконским актима Владе у вези са овим послом, није дефинисано у којем року извођач "Чајна роуд енд бриџ корпорејшн" може тражити право на повраћај уплаћене акцизе, те се због тога мора примењивати рок из Закона о акцизама.

У пресуди је наведено да је законски рок за подношење захтева за повраћај дела плаћене акцизе 15 дана од истека квартала у којем је набављено гориво – гасна уља.

"Како је тужилац захтјев за повраћај дијела плаћене акцизе за гасна уља која су набављена у четвртом кварталу 2015. године, поднио дана 11. 2. 2016. године, дакле, након истека прописаног рока од 15 дана од истека квартала, то су правилно управни органи одбили његов захтјев као неблаговремен", наводи се у пресуди Управног суда.

Пореска управа је решење којим одбија захтев за повраћај донела 30. маја 2017. године. Пресуда је донета након само једног одржаног рочишта 20. марта ове године.

Кинеској компанији је до сада враћено или је ослобођен плаћања разних дажбина у износу преко сто милиона евра. Суд је пресудио и да свака страна сноси своје судске трошкове.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 23. апр 2019, 21:35) - anonymous [нерегистровани]

Divim im se!.

Svaka im čast ! Kod nas bi pre sve uradili da Kineze i Ruse ničim ne uvrede!

(уторак, 23. апр 2019, 21:18) - anonymous [нерегистровани]

bravo Crnogorci

neka kinezi svoje proizvode rade onima koji ne znaju sta je proizvod.