Бивши парох СПЦ условно осуђен у Љубљани

Перан Бошковић, бивши парох Српске православне цркве у Љубљани, који је проглашен кривим за проневеру у јулу 2017. године, осуђен је за исто кривично дело у поновљеном суђењу пред Окружним судом у Љубљани и још једном му је изречена условна шестомесечна затворска казна.

Суд је такође донео одлуку да Перан Бошковић мора да врати незаконито стечену имовину у износу од 33.689 евра у року од једне године, преноси СТА.

Приликом изрицања казне, суд је узео у обзир године оптуженог и друге олакшавајуће околности, укључујући и допринос бившег пароха Српској православној заједници у Словенији.

Одбрана је најавила да ће уложити жалбу на пресуду, пошто Бошковић тврди да није крив, док ће тужилаштво размотрити даље опције јер је тражило условну казну у трајању од једне године.

На првом суђењу Бошковић је оптужен за злоупотребу положаја и проневеру приликом изградње културног и парохијског дома Српске православне заједнице у Љубљани, али га је првостепени суд делимично ослободио оптужбе у јулу 2017. године.

Суд га је ослободио за злоупотребу, да је донације за парохијски дом користио за изградњу властите куће, али га је прогласио кривим за проневеру, наводећи да је прикупљени новац искористио за плаћање здравствених и животних осигурања себи и члановима своје породице, за плаћање премије за моторна возила и телекомуникационе рачуне.

Окружни суд је у то време утврдио да су оптужбе које се односе на рачуне мање од 500 евра застареле, али се виши суд није сложио и одлучио да поништи одлуку у овом делу и проследи предмет на поновно суђење, али подржавајући део пресуде о ослобођању оптужби за злоупотребу службеног положаја.

Током поновног суђења, Бошковић се позивао и на раздвојеност цркве од државе, али је судија сматрао да је то ирелевантно јер је виши суд већ потврдио надлежност суда у овом предмету, преноси агенција.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 15. мај 2019, 20:05) - anonymous [нерегистровани]

samo se brukaju

mnogi su usli u SPC zbog para I jedinog trenutnog nacina za sticanje dobara jer dobro placenog posla nema ,pa su se u svemu tome dobro obrukali .Pitam se dokle ce samo narod ovo da tolerise