Додик: Сваки евентуални договор са НАТО-ом иде на одобрење у РС

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик наводи да Република Српска неће прихватити ниједан документ који је основа за прихватање Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/, те да ће све што евентуално буде договорено са НАТО-ом бити враћено Народној скупштини Српске на верификацију и одобрење, наводи РТРС.

Милорад Додик наводи да ће без јединственог става Народне скупштине тешко било шта прихватити.

Додаје да Српска може прихватити одређен план који би подразумевао сарадњу са НАТО-ом, као што је на пример присуство Оружаних снага БиХ у мисијама у Авганистану и слично, што је и чињено.

"Мерило је оно што НАТО има у Србији и ми преко тога сигурно нећемо прећи. Нећемо прихватити никакав документ који се може тумачити као пут за чланство у НАТО", рекао је Додик.

Поновио је да Српска остаје привржена резолуцији Народне скупштине о војној неутралности, што је и питање дигнитета парламента Српске и њених представника који треба да то поштују.

"Ако неко очекује да ћемо то променити, неће се десити", рекао је српски члан Председништва БиХ .

Поручио је да Република Српска неће прихватити чланство у НАТО у складу са Резолуцијом Народне скупштине о војној неутралности.

"То је за мене завет. Нема чланства у НАТО и ту политику ћемо изнети на нивоу БиХ", рекао је Додик у обраћању после свечане академије поводом одржавања Изборне скупштине Уједињене Српске, која је одржана у Бањалуци.

Додик је напоменуо да је НАТО овде бомбардовао народ, планирао границе између Срба на Дрини, али је додао да Српска не сме остати без пријатеља на глобалном нивоу.

Према његовим речима, Српска не може прихватити чланство у НАТО, али може сарадњу са тим војним савезом.

Додик је поновио да БиХ интересује европски пут и статус кандидата за ЕУ, те одлазак ОХР-а и страних судија.

Подсетио је да Српска има најстабилнију власт и да је уједињена на нивоу БиХ с циљем да не изневери народ Српске већ да иза себе остави урађене конкретне пројекте попут инфраструктурних.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. мај 2019, 07:22) - anonymous [нерегистровани]

Sa jednim se tu ne slažem

Nek šalju bosanci i hrvati svoje da ginu za amere po Afganistanu ili Bog te pita kud ako im se mili, a ne srbi. Gde god je američka čizma tu se sigurno ne gine za pravdu nego za njihove interese.

(недеља, 19. мај 2019, 17:21) - anonymous [нерегистровани]

Koliko god se jedan deo građana ne slaže sa ovim čovekom...

..ipak mu skidam kapu zbog ovakvih stavova.Hvala ti gosodine Dodik jer se usuđuješ da stanes ispred sramnih ucena i ponizavanja.