Норберт Хофер нови шеф ФПО

Министар инфраструктуре и саобраћаја Норберт Хофер именован је на седници Председништва Слободарске партије Аустрије (ФПО) за новог лидера те странке.

Хофер је преузео вођство након што је Хајнц Кристијан Штрахе, због афере око видео снимка на којем обећава једној Рускињи државне послове за финансијску помоћ његовој странци, поднео оставку на све функције.

На идућој седници надлежних тела странке, која ће бити одржана после избора за Европски парламент, одлука Председништва биће формално потврђена, наведено је у саопштењу.

На тој седници, како је најављено, биће решена и сва остала персонална питања у циљу будућности ФПО, а благовремено пред парламентарне изборе биће организована ванредна скупштина странке.

У саопштењу се најављује и да ће, ако коалициони партнер у аустријској влади Народна партија (ОВП) канцелара Себастијана Курца, буде сменила Херберта Кикла са места министра унутрашњих послова, сви чланови владе из редова слободараца поднети оставку.

Све одлуке у Председништву, како се истиче, донете су јединствено, а Штрахеу је исказана захвалност за дугогодишњи рад.

"ФПО улази сложно у наредне парламентарне изборе. Ја ћу у оквиру своје нове одговорности учинити све да остваримо добар резултат на изборима доследним радом ФПО у интересу наше домовине", нагласио је Хофер.

У видео поруци, објављеној на друштвеним мрежама, Хофер је истакао да се речи које су пале на видео снимцима, на којима су Штрахе И доскорашњи потпредседник ФПО Јохан Гуденус, неопростиве, због чега су се они и повукли, како би омогућили даљи рад ФПО у влади на добробити земље.

ФПО је, како је подсетио, пуно урадила у протекле две године за Аустрију, пре свега је јасно указала да се не сме поновити 2015.када је постојала неконтролисана миграција.

"ОВП је поред оставки Штрахеа И Гуденуса, хтела да скине И Кикла, али ја то нисам могао да прихватим, јер је управо он особа која је посебно пазила да немамо неконтролисану миграцију у Аустрији", казао је Хофер.

Он је истакао да ће учинити све да ФПО остане снажна партија било у влади или опозицији, јер је, како додаје, могуће са оба нивоа позитивно утицати на развој земље.

Хофер је један од најуспешнијих политичара ФПО у блиској прошлости, јер је на прошлим председничким изборима ушао у други круг гласања и тесно изгубио од актуелног председника Александера ван дер Белена.

Након председничких избора у више наврата је помињано да би он могао свргнути Штрахеа, али Хофер то није желео, већ је јасно рекао да намерава да се кандидује на идућим изборима за председника Аустрије.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. мај 2019, 11:04) - anonymous [нерегистровани]

dobar izbor

dobar izbor, hofer je dobar politicar.