Какве су шансе да Хрват заокружи српског кандидата на листићу

Председник Самосталне демократске српске странке и носилац страначке листе на изборима за Европски парламент Милорад Пуповац, поручио је на предизборном скупу да се та странка залаже за "једнаке Србе у Хрватској и једнаку Хрватску у Европи". Изборна тишина почиње у петак у поноћ. У финишу кампање не мањка говора мржње упућеног српској мањини.

Ако је ико сумњао, изборна кампања је оголела. Србима, па ни другим припадницима мањина, у Хрватској није лако. Билборди Самосталне демократске српске странке, оскрнављени су из дана у дан, у више градова.

"Те поруке мржње и нетрпељивости, иако ми мислимо да нису доминантне у Хрватској, ипак нису тако појединачне нити ретке. Дакле, поставили смо неко огледало пред лице јавности и пред савест, многи људи су рекли да им је непријатно, да се сраме због таквих порука, и ми наравно верујемо, јер се такође срамимо кад видимо да се то догађа у нашој земљи", каже Дејан Јовић, кандидат СДСС-а на европским изборима у Хрватској. 

Према попису из 2011. у Хрватској је било 183.000 Срба. Шест година касније, по доношењу Законао боравишту, избрисано их је око 70.000. Ако на биралишта изађе дијаспора са одговарајућим хрватским документима, расту шансе да Срби скупе око 60.000 гласова. Толико је потребно да добију посланичко место, апелују удружења избеглих.

"Избегли и прогнани Срби нису решили своја основна животна питања, то јест питање враћања одузетих станарских права, пензија несталих које још увек стоји отворено то је најтужније, а сигуран сам да би се тај представник заложио и за путу србије ка ЕУ", каже Милојко Будимир из Удружења Срба из Хрватске.

А какве су шансе да Хрват заокружи српског кандидата на листићу?

"Сви они у Хрватској којима је доста нетолеранције, ми смо од почетка очекивали да ће нам се придружити. Нисам сигуран колики ће бити тај број људи. Јако нас охрабрују поруке неких Хрвата, на пример Ћире Блажевића, он је једини, али биће их још до краја кампање", каже Дејан Јовић. 

Хрватској укупно следује 12 мандата. Срби се боре за једно, али вредно место, кажу познаваоци европских прилика.

"Још увек није дошло до тога да ми схватамо значај имања посланика у Европском парламенту. Ово је сад први пут да ја видим озбиљнију кампању и у Србији, да се то више види. Надам се да ће бити довољно да Срби добију представника у Европском парламенту, у сваком случају да нам буде за наук за наредне европске изборе, та кампања мора да буде много много озбиљнија и држава Србија мора да се укључи у то", каже Владимир Мељак из Европског покрета у Србији.

Осим оних који су се регистровали за гласање, на биралишта могу сви који имају хрватски пасош или хрватску личну карту. На две локације — у конзулатима у Београду и Суботици.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. мај 2019, 08:53) - anonymous [нерегистровани]

Nije stvar u nacionalnosti nego u principima djelovanja

To zavisi od togo kakve interese zastupa srpski kandidat: hrvatske nacionalne (u ove pripada i intees srpske manjine) ili srbijanske (u ove spada slabljenje suvereniteta hrvatske države).