Нови дронови хрватске војске какве Србија има већ 11 година

Хрватска војска богатија је за нови беспилотни систем "орбитер 3", који ће се користити за потребе Министарства обране и Министарства пољопривреде. Међутим, тај систем је застарео, а Војска Србије га је набавила још пре 11 година, пише хрватски портал "Морски".

Дрон "орбитер 3", тежак 30 килограма, служиће Хрватској за рано откривање пожара, надзор пловних и друмских путева, државне границе, као и подршку у кризним ситуацијама, наводи хрватско Министарство обране.

Распон крила "орбитера" је 4,4 метра, дужина 1,9, а висок је пола метра. Може да лети 150 километара на час, а у ваздуху може да проведе седам сати, пише хрватски портал.

Беспилотна летeлица први пут je представљена јавности током ер шоуа у Паризу 2005. године. 

Портал наводи да је занимљиво то што је Војска Србије још пре 11 година набавила десет "орбитера", као и да је тада у Израел послала групу војних оператера како би се обучили да управљају тим беспилотним летелицама.

Осим Србије и Израела, летелице из система "орбитер" користе Азербајџан, Финска, Ирска, Мексико, Перу, Пољска и Уганда.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 22. мај 2019, 15:32) - anonymous [нерегистровани]

Orbiter

Mislim da mi imamo prvu verziju Orbitera, a ovo je Orbiter 3. Sve u svemu nema puno razlike, i jedan i drugi dron su takoreci igracke namenjene za izvidjanje terena. Mi treba da se usredsredimo na razvoj nasih bespilotnih letelica koje ce biti naoruzane i naravno na one kineske bespilotne letelice koje smo narucili, to je pun pogodak za Vojsku Srbije, a ova sica moze da posluzi ali i dalje ostaje sica.

(среда, 22. мај 2019, 15:22) - anonymous [нерегистровани]

@I sta mi imamo od toga?

Pa u svakom slucaju je bolje da ih imamo, nego da ih nemamo.

(среда, 22. мај 2019, 13:58) - anonymous [нерегистровани]

I sta mi imamo od toga?

Kakva je korist sto imamo te dronove?
Mozemo sad mirno da spavamo?