Аустрија добила прелазну владу са експертима

Нови министри у прелазној влади Аустрије положили су аклетву, а у њој се, на местима која су остала упражњена после повлачења чланова из редова Слободарске партије Аустрије (ФПО), налазе сада стручњаци.

У новој, прелазној аустријској влади, Министарство одбране води војно лице, заменик начелника Генералштаба Војске Аустрије генерал пуковник Јохан Луиф, који је, иначе, био у међународним мисијама на Косову и у Босни и Херцеговини.

Њега је, као и друге експерте - високе државне службенике, предложио канцелар Себастијан Курц.

Министар одбране је искусан војник, заменик начелника Генералштаба и шеф Дирекције у Генералштабу.

Њега је на високу дужност у Генералштаб довео некадашњи министар одбране Ханс Петер Доскоцил, иначе социјалдемократа, иако је Луиф увек важио за особу блиској Народној партији (ОВП), коју води Курц.

Председник Аустрије Александер ван дер Белен, пред полагање заклетве нових министара, указао је да због ванредне ситуације у којој се налази земља жели да новим члановима владе да пар савета и смерница.

"Подсетио бих вас на чему се ослања демократија. Демократија значи тражење већина уз заштиту мањина, због чега је потребан стални дијалог, успостављање поверења и спремност на компромис у циљу заједничке добробити. Демократија не значи наметање свог става. Политика је занат који захтева поштовање према другима", рекао је председник.

Ван дер Белен је посебан акцента ставио на ЕУ. 

"Уједињена Европа је најбоља идеја коју смо Европљани икада. Немојте то заборавити и дајте допринос тој идеји, како би Аустрија имала конструктивну улогу у ЕУ, и активно учествовала у потребним реформама", поручио је он.

У прелазној влади су и бивши председник Вишег суда Екарт Рац на месту министра унутрашњих послова, шеф социјалног ресора биће некадашњи шеф секције Валтер Пелтнер, близак опозиционој СПО, а шефица контроле лета "Аустро контрол" Валери Хакл преузеће Министарство инфраструктуре и саобраћај, а министарство спорта и државне управе, које је водио Хајнц Кристијан Штрахе припало је Јулијани Богнер-Штраус, која је већ на дужности као министарка за питање жена. Вицеканцелар је постао министар финансија Хартвиг Легер.

На месту шефице дипломатије остала Карин Кнајсел, која је дошла у владу преко ФПО, али не као чланица, већ као независни кандидат.

Парламент у понедељак о афери "Штрахе" 

Председник Аустрије Александер ван дер Белен разговарао са свим новим члановима владе, који ће, након полагања заклетве, присуствовати првој седници.

Аустријски парламент у понедељак одржаће ванредну седницу посвећену афери која је довела до пада владето јест снимцима који су се појавили у јавности на којима се види како доскорашњи вицеканцелар и лидер ФПО Хајнц Кристијан Штрахе једној наводној нећаки руског милијардера нуди државне послове за финансијску помоћ његовој странци.

На тој седници, како је најављивано више опозиционих партија могло би затражити изгласавање неповерења влади канцелара Курца која би требало да руководи државним пословима до превремених избора који су најављени за септембар.

Председник Аустрије, који је разговарао са лидерима парламентарних партија, позвао је, у обраћању јавности, политичаре да се приликом доношења одлуке руководе стабилношћу земље и да њихово деловање и речи не буду предизборна кампања.

Тиме је он стао уз Курца тражећи од политичара, пре свега Социјалдемократске партије (СПО), која у новој ситуацији види шансу да се врати на власт, да не руше прелазну владу зарад добијања политичких поена, а тиме земљу уведу у још нестабилнију ситуацију.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 22. мај 2019, 14:38) - anonymous [нерегистровани]

Sama rec kaze da bez "experata" nema nista, jer.....

.....smo bez njih nacisto - propali!