Човић: Уважавати став Београда

БиХ не би смела да претерано утиче или доприноси дијалогу Београда и Приштине, ако то не траже две стране, односно Србија, чији се став мора уважавати, поручио је председник ХДЗ БиХ Драган Човић.

"Увек сам говорио да ћемо уважавати оно што је став Београда. У супротном, ми имамо проблеме са српским народом у БиХ, имамо проблем са Републиком Српском у БиХ", рекао је Драган Човић у интервјуу "Један" за БХРТ.

Сматра да не може да дође до "преливања кризе с Косова на БиХ јер ако ми знамо шта хоћемо, криза се не може прелити".

Човић је оценио да постоји глобални интерес када је у питању КиМ, али и жеља Европе да помогне у решавању проблема између Београда и Приштине о чему, каже, сведочи и недавни састанак у Берлину, који су организовали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон.

Човић, иначе, не верује да ће бити промена у расподели министарских функција у Савету министара које су недавно договорили његов ХДЗ БиХ, Странка демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића и Савез независних социјалдемократа (СНСД) Милорада Додика и додаје да ће ових дана поново разговарати са представницима тих странака.

Он сматра да би Савет министара требало формирати одмах, а Владу Федерације након што се измени Изборни закон БиХ, у складу с пресудама Уставног суда БиХ, које се односе на попуну делегата у Дому народа Федералног парламента и изборе за Град Мостар.

Човић инсистира и да се реши питање избора члана Председништва БиХ из реда хрватског народа.

Каже и да у Федерацији БиХ не постоји руски утицај и оцењује да неко погрешно информише јавност у земљи када се о томе говори.

Председник ХДЗ-а БиХ назвао је злонамерним писање медија о томе да се тајно састаје с неким људима у Хрватској и да је, наводно, експонент руске политике у БиХ за улазак руског капитала у компаније попут мостарског Алуминија.

број коментара 0 Пошаљи коментар