Могерини: Успоравање проширења доноси проблеме

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини позвала је земље чланице Европске уније да што пре донесу одлуку о покретању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом упозоривши на проблеме које би успоравање проширења донело и Западном Балкану и ЕУ.

"Уколико се приступни преговори не отворе то би имало значајан утицај на мотивацију тих земља, али и генерално на сарадњу у региону, као и на кредибилитет целог процеса приближавања Западног Балкана ЕУ", упозорила је Федерика Могерини.

Након састанка Савета ЕУ у Луксембургу, Могеринијева је позвала европске министре да донесу "мудру одлуку" и "без одлагања" отворе приступне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом. 

Оценила је да је у интересу саме ЕУ да преговори почну и да политика проширења задржи свој кредибилитет и утицај на Западном Балкану.

"Уколико се одустане или ослаби тај процес то би била претња миру, стабилности, безбедности граница и будућности младих", поручила је Могеринијева.

Шефица ЕУ дипломатије каже да је проширење важно стратешко питање за целу ЕУ као и да је време важна категорија у политици како ЕУ тако и земаља Западног Балкана. 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. јун 2019, 22:12) - anonymous [нерегистровани]

Gospodjo, kome bi to donelo probleme?

Verovatno vama, jer ste u rasulu, pa se drzite za nesto sto je manje od tanke slamke.
Mi Srbi, uopste nismo motivirani za ulazak u taj vas raspad, toga imamo dovoljno i u Srbiji.
Sto se saradnje u regionu tice, pa vi niste bili u stanju uceniti, kao sto EU i
USA ucenjuju Srbiju, tu kvazi drzavu kosovo, da ukine famozne takse= ne zele sa Srbijom i BiH saradjivati (njihov problem) i time ste im dali zeleno svetlo za daljnja nasilja nad Srbima. O Hrvatskoj necemo ni pricati, tu je Srbija dobra samo da se jeftino proda - kakovi drzavnici, takova saradnja.
Uostalom, vi ste ukljucili sa Balkana one, koje smatrate dostojnim vaseg clanstva - i dobro i dosta.