Митрополит кијевски писао Амфилохију: Наша срца куцају заједно

Митрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије, предстојатељ Украјинске православне цркве, упутио је писмо митрополиту црногорско-приморском Амфилохију у којем наводи да са великом тугом у Украјини примају вести о погоршању положаја православне цркве у Црној Гори и опасности од насилног одузимања светиња.

Митрополит Онуфрије у писму наводи да вести које до њих стижу "говоре о опасности од насилног одузимања светиња и рушења појединих поклоничких и молитвених мјеста, као и још много чега, што не може да не уноси немир у наше душе и срца".

Истиче и да су упознати са недавним Предлогом закона који су изнеле црногорске власти, а са циљем доношења "цијелог низа дискриминаторских мјера према Митрополији црногорско-приморској Српске православне цркве, а по питању црквене имовине".

"Нажалост, све се то догађа на фону подршке појединих политичара и других националистички настројених лица којима је страна истинска природа цркве, како би православље у Црној Гори одвојили од древне традиције српског народа", додаје се у писму.

Указао је да у Украјини снажно осећају искушења која су сколила верни народ Црне Горе, "јер код нас, такође, не престаје прогон светог православља који подржавају поједини представници украјинске државе".

"Свештенство и вјерни народ Украјинске православне цркве и даље пролази кроз слична искушења, гдје неки политичари ради пролазних интереса овог свијета настављају да дијеле тијело цркве Христове и уносе дух секуларизма у црквено двориште. Зато данас у молитви један за другог наша срца куцају заједно", наглашава митрополит Онуфрије у писму.

"По ријечима Светог писма, ако страда један уд, с њим страдају сви удови; а ако ли се један уд прославља, с њим се радују сви удови. У овим еванђелским ријечима ми налазимо снагу и утјеху, а наша туга претвара се у радост", истиче се у писму.

"У име епископата, клирика и верног народа Украјинске православне бркве, братски и молитвено подржавамо Вас, драги владико Амфилохије, и повјерену вам паству и желимо Вам непрестану помоћ Божју у вашем тврдом ставу за чистоту православне вјере и непоколебивост јединства цркве Христа и Бога нашег која је стуб и тврђава истине", закључује митрополит Онуфрије у писму.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 22. авг 2019, 09:23) - Vladimir [нерегистровани]

pravoslavlje

Da li je Sin Božiji znao za naciju, narod i kom narodu pripade Crkva..
Hriscanin je vjerujucu covjek , za njega nije vazda Nacija I boja koze..
Crkva je univerzalna....Tako I pravoslavna crkva ne treba da ima prefiks bilo koje nacije jer je to u suprotnosti s ucenjem Gospodin Isusa Hriscani.

(среда, 21. авг 2019, 16:26) - Grigorije M. Milićević Micko [нерегистровани]

Bratski pozdrav

Onufrije je na čelu Ukrajinske pravoslavne crkve moskovskog patrijarhata. Prema tome, to je nama bratska i priznata crkva. A ona druga, novoosnovana, pod kijevskim patrijarhatom, nije.

(среда, 21. авг 2019, 16:14) - anonymous [нерегистровани]

А..


..што не би куцала заједно са Русима?

(среда, 21. авг 2019, 15:47) - anonymous [нерегистровани]

A

koja kucaju zajedno s Rusima?