"Вотсап" афера потреса ХДЗ

На последњој седници Председништва владајуће ХДЗ главна тема је била најновија афера која је произашла из комуникације чланства те странке у групама на "Вотсапу" и "Виберу", због које би, како преносе хрватски медији, 15 чланова странке могло бити санкционисано избацивањем из чланства.

На терет им се, наводи портал 24сата, ставља говор мржње и позивање да се гласа против Колинде Грабар-Китаровић у спорним групама.

У порукама објављеним у "Вибер" групи "Зна се ХДЗ", међу којима има и оних са увредљивим садржајем, неки од чланова написали су "Може и да пуштамо венце низ Дунав", "Метак у чело", "Свакодневно га треба бојкотовати и његову левичарску протународну масонску политику", "Погодио Шкоро скоро све мете". У врху странке тврде да су поруке разљутиле шефа ХДЗ-а и да због њих странка расправља неколико дана.

Председник Клуба заступника ХДЗ-а Бранко Бачић је у разговору за портал Дневник открио је и да су међу ХДЗ-овцима који су писали непримерене поруке у "Вотсап" и "Вибер" групи и позната имена.

''Има имена која су позната широј хрватској јавности. Морам рећи да је за мене то било изненађење'', казао је Бачић и додао да "сада следи поступак пред часним судом ХДЗ-а који ће ''јасно одговорити на таква подметања која су наштетила ХДЗ-у и пре, а да то нисмо знали''.

''ХДЗ је прејак'', кратко је одговорио Бачић на питање да прокоментарише чињеницу да међу ХДЗ-овим члановима има и оних који подржавају Мирослава Шкору, који је противкандидат актуелној председници на председничким изборима.

Иако је шеф ХДЗ-а Андреј Пленковић, након седнице одржане у понедељак, новинарима казао да је главни смисао састанка био договарање даљих активности у вези са кампањом и да се расправљало о рејтингу странака и о припремама за конгрес Европске народне партије, Јутарњи пише, позивајући се на своја сазнања, да је у центру пажње ипак била афера с "Вотсап" и "Вибер" групама.

Пленковић: Санкције задатак надлежних жупанијских и градских организација

Лист пише да су дужа излагања на ту тему имали Пленковић и његов саветник Марио Капулица, који је, говоре у ХДЗ-у, члан свих тих група и који је наводно све и покренуо.

Чланица Председништва Дубравка Шуица је, наводно, казала да сада можда није добро покретати то питање, али јој се, рекли су учесници састанка, оштро супротставио Пленковић, који је након састанка новинарима рекао да сваки члан има пуну слободу изражавања, мишљења, говора, као и заузимања ставова и критика, али говор мржње и непримерене комуникације неће бити толерисани.

Шеф ХДЗ-а је рекао и да ће санкције бити "задатак надлежних жупанијских и градских организација чији су то чланови."

"Ту морамо ставити са стране нечије амбиције и коришћење ситуација које се догађају, од факата, чињеница и одговорног понашања странке у складу са статутом и етичком кодексу", казао је Пенковић.

Иако је раније рекао да за такве објаве није знао, многи ХДЗ-овци су тврде да су неке од тих спорних објава старе више од пола године, те да је Пленковић "сигурно знао за њих", али да је сада искористио ситуацију да се обрачуна с некима јер се у тим групама, како кажу, највише критикује сам премијер и његово вођење странке.

број коментара 0 Пошаљи коментар