Рама позвао грађане да не праве намерне штете на објектима

Премијер Албаније Еди Рама поднео је први извештај о прелиминарној штети од земљотреса, који је 26. новембра погодио делове те земље. Други прелиминарни извештај најавио је за 16. децембар, а коначни ће бити спреман у јануару наредне године. Поручио онима који, како је рекао, намерно оштећују своје домове да то не чине, јер држава неће моћи да им помогне.

Албанска влада је саопштила да од око 6.000 зграда које су прегледане, око 2.450 није употребљиво, 460 треба да буде срушено, док су 43 објекта већ срушена.

На седници Одбора за обнову, Еди Рама је рекао да ће након објављивања коначног извештаја о штети бити отворен пут за донације и обнову уништених домова.

Према његовим речима, овакви извештају захтевају време.

"Ради транспарентности, радимо на посебном извештају са детаљним подацима о влади, донацијама и корисницима", рекао је Рама и додао да је у припреми и посебан закон о санирању штете чији је циљ стварање, како је рекао, ексклузивног оквира за све аспекте реконструкције.

Подносећи први прелиминарни извештај о последицама земљотреса, Рама је поручио онима који, како је рекао, намерно оштећују своје домове да то не чине, јер држава неће моћи да им помогне.

Истакао је да су сва оштећења већ пописана и да намерна оштећења неће бити узимана у обзир.

"Кажем свима да не раде такве ствари. Програм је за оне који су изгубили своје домове и не могу чак ни да уђу у свој дом. У овом тренутку морам бити врло јасан да намерно проузроковане штете неће проћи", рекао је Рама, пренео је портал Балкан веб.

Рама је боравио у Истанбулу, где састао са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и турским и арапским привредницима од којих очекује помоћ.

Турски инжењери су већ у Албанији, где ће, како је раније обећао Ердоган, градити 500 кућа.

Своје инжењере су у оштећена подручја Албаније упутили Грчка, Италија, Сједињене Државе, Француска, Бугарска и Румунија.

Школе су почеле да раде у Драчу и Тирани, али је више од 10.000 деце морало је да буде премештено у друге школе, пренели су албански медији.

Европска унија помаже Албанији у процени штете и потреба обнове, а Европска комисија је за почетак већ послала 15 милиона евра.

Влада Албаније је за обнову издвојила 13 милијарди лека (117 милиона долара), док је осталих седам милијарди лека прикупљено из донација.

У земљотресу јачине 6,4 јединице Рихтера погинула је 51 особа, а рањено више од 3.000 људи. Више од 11.000 зграда је оштећено, а процењено је да је 13.000 људи остало без својих домова.

број коментара 0 Пошаљи коментар