Хандке: Нисам очекивао кампању која се води против мене

Добитник овогодишње Нобелове награде за књижевност аустријски писац Петер Хандке рекао је у интервјуу за РТРС да није очекивао кампању која се води против њега и да је имао идеју да покуша да помири ставове.

Петер Хандке је рекао да воли Бањалуку и да би волео на пролеће да дође у Републику Српску.

"Волио бих да сретнем једну мајку са једне и једну са друге стране. Једну мајку из Кравице, где је био почетак свих масакра и једну мајку из околине Сребренице. То је била моја идеја, али мислим да је била помало наивна. Мислим да у овом тренутку ту идеју не могу реализовати", рекао је Хандке.

Одговарајући на питање да ли је награда закаснила две деценије, како тврде његове колеге и познаници, Хандке каже да је Нобел дошао у право време.

"Не знам зашто, али осећам да је сада добар тренутак за то", навео је аустријски писац.

Говорећи о променама у Шведској краљевској академији, односно наводима да додела награде њему представља прекретницу у Академији, Хандке је рекао да не зна да ли се нешто променило, али да осећа нову енергију.

"Осећам нешто. Омладину, млађе људе, иако немам ништа против старијих. Ако неки људи кажу да додела награде мени представља прекретницу у Академији, за мене је то у реду, али ја то не бих могао тако да кажем", истакао је Хандке.

Описујући тренутак када је сазнао да је добио Нобелову награду, Хандке каже да је осетио мир, али само на почетку, јер су убрзо уследили напади на њега.

"Ја нисам мазохиста. Лоше ствари не можете да очекујете. Можете у глави да их замислите, али оне на крају буду и горе", рекао је Хандке.

На питање шта ће урадити са новчаним делом награде, Хандке је рекао да није о томе размишљао, јер тај новац још нема.

"То још није мој новац. Заборавио сам ИБАН, морам да пронађем свој број рачуна. Не знам где је. Заборавио сам га у Француској", рекао је Хандке.

Истиче да се ништа неће променити након ове награде и да ће наставити да пише и ствара као и до сада.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(уторак, 10. дец 2019, 16:32) - anonymous [нерегистровани]

Divno je cuti ovakvog coveka

Beskonacno sam zahvalan ovom coveku sto je udostojio jednu malu televizijsku kucu da joj da izjavu. Eto on je kao Bogom dana osoba da potvrdi da pravda izadje na videlo, pa kad tad. On je prvi znacajni vesnik. Biti ce to velika nagrada za Srpski svet ako dodje na prolece u Republiku Srpsku, kao sto sam pisac rece, ako bude Bozija volja. Oni koji ne vole istinu ja ne mogu da ih sazaljevam. Neka se muce u svom bolu jer istina oslobadja.

(уторак, 10. дец 2019, 13:36) - Воронцов [нерегистровани]

Хандке је показао између осталог интелектуалну супериорност

Наричито је показао ту супериорност пре неки дан над провокативним питањима инфериорног америчког новинара .Тај новинар је показап колико је интелектуално инфериоран наспрам Хандјеове величине.

(уторак, 10. дец 2019, 12:46) - anonymous [нерегистровани]

pogresno pitanje

Nikada se ne pita neki stranac koliko ima novca ili sta ce raditi sa istim novcem itd...

(уторак, 10. дец 2019, 11:19) - Bolero [нерегистровани]

Nepristojan Razgovor

Dosta nepristojan razgovor ovog mladog novinara sa ovako velikim čovekom.
Izbor lokacije za razgovor, redosled postavljenih pitanja, izbor pitanja, smejanje novinara - katastrofa.
Gospodin Handke je književnik, novinar mu postavlja politička pitanja, na koje on pokušava da da jedan diplomatski odgovor, ali se vidi da to nije njegov teren.
Noviar je zloupotrebio piščevu dobrotu za ovaj kratak razgovor.
Ako ga je vec sreo na ulici, trebao je samo da mu se pokloni, zahvali za sve sto je uradio za nas i nastavi dalje. Našoj gluposti nekada nema kraja.

(уторак, 10. дец 2019, 10:06) - anonymous [нерегистровани]

papagaj

dobro je da neko u EU ima kicmu i da ne ponavlja uvek isto.file danke dragi handke.

(уторак, 10. дец 2019, 09:35) - anonymous [нерегистровани]

Hajka

Dok te NATO ne pljuje nisi zaista čovek.
A još kad pogledaš koje zemlje vode hajku...

(уторак, 10. дец 2019, 07:45) - anonymous [нерегистровани]

Zašto mu

Srbija ne ponudi državljanstvo?
I zaštiti ga od progona.

(уторак, 10. дец 2019, 06:22) - anonymous [нерегистровани]

Nemojmo se lagati

Handka optuzuju ne za to jer je “podrzavao “ Milosevica,nego radi toga sto je osudjivao zlocinacko bombardiranje Srbije od strane Zapada-Nato.

(уторак, 10. дец 2019, 04:58) - anonymous [нерегистровани]

Veliko hvala....

Ne mogu skoro da verujem da postoji ovakva osoba koja iskreno pokusava da promeni svest ljudi na bolje..... Veoma Sam zahvalan sto sam mogao da cujemo reci ovog coveka.... Ovo je vise od nobelove nagrade.... Hvala vam gospodine Hadke... Neka vas bog cuva....

(уторак, 10. дец 2019, 01:57) - A.Semjonov [нерегистровани]

Mera stvari

nada sve poželjno znati da pristojnost nalaze odmerenost i uzdržanost u tako važnim momentima za našu zemlju i Nobelovca koga ste “ispitivali”.