Марковић: Митрополија и Амфилохије – једина адреса за дијалог

Премијер Душко Марковић казао је да је разочаравајуће све оно што се у Црној Гори дешавало након усвајања Закона о слободи вероисповести у црногорском парламенту.

Дијалог је, каже Душко Марковић, неупитан и поручује да снажно жели и инсистира да до њега дође. Немогуће је сада, како је појаснио, повући закон и најавио да ће се до краја недеље званично обратити митрополиту Амфилохију за наставак разговора. 

Поручује да је Митрополија црногорско-приморска једина адреса за дијалог. 

Влада ће о закону, како је рекао, разговарати са актерима унутар Црне Горе. О томе, поручује, не може одлучивати ниједан председник, па ни председник Србије Александар Вучић.

"За нас је легитимна адреса за разговор Митрополија црногорско-приморска и митрополит Амфилохије", рекао је Марковић у Јутарњем програму ТВЦГ.

Дијалог је, каже премијер, неупитан и он је темељни принцип кад постоје разлике.

"Дијалог не треба да нас удаљава, то је нешто на чему снажно инсистирам и желим да до њега дође или да се настави", рекао је црногорски премијер.

"Паљење заставе у Београду однос према држави"

Марковић подсећа на изјаве свештенства да нема дијалога док Влада Црне Горе не повуче закон.

"Влада не може да повуче закон. Влада предлаже, Скупштина га усваја, а потврђује га предсједник својим потписом. Овај закон је прошао све те процедуре и он је у правном животу. Нико не може да га повуче", рекао је Марковић.

Закон, каже, може бити оспорен у целости или у појединим нормама, али кроз јасну процедуру предвиђену за то.

"Кроз предлог за оцјену уставности закона или у парламенту да нека политичка већина покрене амандмане на измјену закона или стављање тог закона ван снаге до доношења новог. Не може црква тражити повлачење закона, јер нема уставне могућности за то", поручио је Марковић.

Премијер је најавио да ће се до краја недеље званично обратити митрополиту Амфилохију за наставак разговора о оним питањима која се не разумију или о страховима који постоји, те да је држава ту да гарантује да нема разлога за страхове и заблуде.

На питање како види излаз из ове ситуације, Марковић је рекао како су очекивања да ће литије и молебни бити довољно јак разлог да се закон повуче, што правно није могуће.

"Отпор закону прерастао у обрачун са Црном Гором"

"Тешко је у питање довести уставност закона, јер га је позитивним оцијенила Венецијанска комисија. Вјерујем да постоји разума код митрополита да се са Владом настави разговор о овом важном питању. Ово није само питање закона, већ укупних друштвених односа у земљи", рекао је премијер.

Уверен је да ће митрополит одолети притиску политизације скупова ради освајања власти пре или након избора.

"Што се тиче Србије, њих желимо као поузданог и успјешног сусједа, да о питању разлика разговарамо на државном нивоу, а не преко медија и програмираних аналитичара и интелектуалаца", рекао је Марковић.

Грађанима је поручио да нема разлога за бригу.

Марковић је рекао и да сва дешавања која су уследила након усвајања закона нису била само отпор том акту, већ је све прерасло у обрачун са Црном Гором и њеним институцијама и правом да држава суверено одлучује о унутрашњим питањима.

"Тај атак и невиђену пропаганду, носили су је актери унутар земље, али најдрастичније и најбруталније актери из сусједне Србије", рекао је Марковић.

Паљење црногорске заставе у Београду је, каже, јасан однос према држави Црној Гори и њеном праву да суверено одлучује о унутрашњим питањима.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(среда, 22. јан 2020, 19:18) - anonymous [нерегистровани]

Не може Амфилохије одлучивати у име СПЦ

Ово је намерно смишљено од стране црногорског режима као замка са циљем да се на неки начин од стране црногорске власти поткупи митрополија црногорска-приморска и прихвати оно што је режиму у циљу - одвајање свих епархија Српске Павославне Цркве на територији Црне Горе и утапање у нову цркву како је замишљено. Не кажем да ће Митрополит Амфилохије на то насести, али то је дугорочни циљ црногорске државе, за сутра, пет, десет, педесет година ... да једноставно да избаци СПЦ са територије Црне Горе и то врло лукаво раде натенане. СПЦ је према Уставу недељива и јединствена и нико ко је начелу било које епархије нема право да у име СПЦ одлучује о било каквим одлукама, док га за то не овласти врховни поглавар СПЦ - Патријарх. Митрополит Амфилохије нема право да у своје име преговара о власништву Српске Православне Цркве, јер у том случају Патријарх Српски Иринеј би морао да га рашчини због неканонског деловања. Србија не сме да чека да возови прођу, већ да одмах крене у правну борбу пред међународном заједницом за заштиту српских светиња у оквиру СПЦ.

(среда, 22. јан 2020, 18:18) - Tito [нерегистровани]

SPC

Ovaj čovjek ide iz problema u problem. Stručnjak da doljeva ulje na vatru. Javno i bez trunke savjesti negira ustrojstvo SPC. Razgovaraćeš sa mitropolitom ako ga patrijarh ovlasti da ode na pregovore. Šta bi bilo da sada SPC ili MPC kaže da će o ovom problemu razgovarati sa predstavicima opština u CG ponaosob jer se hramovi i crkve nalaze na teritoriji opština a da vlast GG nema s tim ništa?

(среда, 22. јан 2020, 17:55) - anonymous [нерегистровани]

Ko ga placa?

da li isti kao g. Djukanovica?

(среда, 22. јан 2020, 17:01) - anonymous [нерегистровани]

За почетак, има жељу да разговара!

И сам примећује да је то добро! Још само да разуме с ким би требало да разговара и о чему, те да извади восак из ушију...

(среда, 22. јан 2020, 16:54) - Петрија [нерегистровани]

СПЦ

Нема проблема, нека иде Амфилохије и са њим једно лици које овласти Патријарх. Споразум закључити по сличној матрици како је то учињено са Хрватском. СПЦ је страна угиворница, а не Митрополија. Предлог Споразума да се обавезно достави Патријаршији ради одобрења. Кад Патријаршија да зелено светло,може свако кога овласти Патријарх, да потпише Споразум у име СПЦ

(среда, 22. јан 2020, 15:51) - anonymous [нерегистровани]

Ne razumem poteze vlasti CG

SPC ili ako ne vole to ime onda jedino i pravo istorijsko ime jer su do 20'ih postojale samo patrijarsije : Moskovska , Beogradska , Carigradska itd a iskonsko ime naše je Pećka patrijarsija jedino ime sa kontinuitetom do danas , e ta patrijarsija nije nikada njekala državotvornost Crne Gore kao države dakle SPC je kroz istoriju svesna da smo narod sa dve ili vise država u kontinuitetu ne samo pomagala Crnu Goru već je neko vreme i odrzala državu Crnu Goru kada joj je pretio nestanak od Turaka SPC je branila tu tradiciinalnu državnost Crne Gore , kao što je radila i u Srbiji i radi i danas. Crnu Goru , nekada davno Zetu kao državu niko ne spori i srpski narod ne da joj nije neprijatelj već zapravo jedini prijatelj jer ju je srpski narod i stvorio kao i Srbiju nešto kasnije pa i u moderno vreme Republiku Srpsku. Tamo u Zeti stvorena je prva država i nikom to ne pada na pamet i radujemo se uspehu i napretku Crne Gore kao i Srbije i RS.

(среда, 22. јан 2020, 15:40) - anonymous [нерегистровани]

Manipulacija

Makovic pokusava da manipulise tj da stvara razdor izmedju Patrijarsije i Mitropolije. Siri dezimformacije tj spinuje. Amfilohije je zastitnik oba naroda sa jedne i druge dtrane on je i podigao ovaj narod u CG. Zeli da lazno nametne ko treba davodi pregovore a mi netrebamo da nasedamo na to. Amfilohije je probudio narod i treba da ima podrsku svih nas i u Beogradi, RS i CG. Ne dozvolimo da nas obmanjujuraznim raznim pricam, laznim drzavnim udarima kada su neki nasi politicari pomogli Milu. Nadam se da ce ovaj tekst biti objavljen.

(среда, 22. јан 2020, 15:14) - anonymous [нерегистровани]

Čudo

Ni manje države ni 'većih političara'

(среда, 22. јан 2020, 15:10) - anonymous [нерегистровани]

Manipulacije

Markovic pokusava da stvori razdor izmedju patrijasije i mitropolije raznim dezimformacijama (spinovanjem) u tome mu pomazi i neki nasi iz politike i......Amfilohije je pravi zastitnik Srba sa jedne i druge strane on je i podigao ove proteste.Setite se samo laznog drzavnog udara u CG kada su neki iz Beograda svojim izjavama zastitili Mila.

(среда, 22. јан 2020, 14:44) - anonymous [нерегистровани]

Како ће на крају бити ?

Док ми шаљемо коментаре и правимо протесте, они решавају ствари у свом интересу.