Хрватски хеликоптер "кајова вориор" пао у море

У море између Заблаћа и Зларина у 11.05 пао је војни хеликоптер, потврдила је загребачком "Јутарњем листу" Шибенско-книнска полиција. Из мора извучено тело једног члана посаде. За другим чланом се трага. Хеликоптер није имао опрему за лет изнад воде, пише хрватски "Индекс".

"У подручју отока Зларина и Заблаћа дошло је до пада хеликоптера кајова ОХ-58Д током тренажног лета, који је започео у 10.30", потврдило је Министарство одбране Хрватске о паду хеликоптера код Шибеника.

Очевици тврде да су летела два хеликоптера, да је све било нормално и да је одједном нeшто пало у море. 

Одмах по дојави на место догађаја су упућена два брода станице поморске полиције уз полицијске службенике осталих полицијских станица, а о овом догађају су обавештене и све друге службе – Лучка капетанија, хитна служба, ватрогасци и све друге надлежне службе.  

Како јавља портал Šibenik.in, из мора у Заблаћу извучено је тело једног члана посаде. За другим чланом посаде се трага.

Летелица није имала опрему за лет изнад воде 

Хеликоптер није имао неопходну опрему, што се зна већ четири године, пише Индекс.

Према сазнањима тог портала, реч је о војном хеликоптеру који није имао тзв. floating equipment, опрему односно за слетање, односно плутање на мору, иако то представља одређени стандард.

Хеликоптер, како се наводи, није имао скије, које иначе имају сви МУП-ови хеликоптери.

Индекс наводи да министарство никада није купило скије, које су иначе биле наручене.

Узрок пада у море није познат, рекао је министар обране Дамир Крстичевић. 

Поклон од САД 

Реч је о хеликоптерима који су од недавно у саставу МОРХ-а, а Хрватска војска добила их је на поклон од САД, преноси Индекс. 

Хеликоптери су донирани 2015. године јер су у САД проглашени војним вишком.

"Свих 16 одабраних хеликоптера произведени су између 2010. и 2012. године и имају између 100 и 600 сати налета. Хеликоптери поседују сву стандардну опрему и наоружање која се уграђује на ОХ-58Д 'кајова вориор', у складу с прописима и стандардима копнене војске САД.

Од одабраних хеликоптера, њих 14 још увек се налази у активној војној формацији копнене војске САД што је јамство да ће до средине идуће године бити у активној употреби", писао је МОРХ на својим страницама 2015. године након што су стручњаци хрватске војске у Сједињеним Државама одабрали и прегледали хеликоптере.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. јан 2020, 20:59) - anonymous [нерегистровани]

Nikad nije ni bio dobar helikopter

Kajova helikopteri nikada nisu zadovoljili standarde americke vojske, ali su i pored toga uvedeni u upotrebu americke vojske.
Pre par godina Amerikanci, i Kanadjani cini mi se, izbacili su sve Kajove iz upotrebe jer su se pokazali kao veoma losi helikopteri u ratnim uslovima. Po americkim izvestajima Amerikanci su prilikom invazije na Irak imali preko 50 izgubljenih Kajova, preko 55 pilota im je poginulo u tim helikopterima. Ovo su zvanicni podatci za oborene helikoptere. Nakon toga povukli su iz upotrebe sve Kajove.

(понедељак, 27. јан 2020, 17:28) - Зозон [нерегистровани]

Скије?

Кажете да "хеликоптер није имао скије". Па наравно да је имао скије. Тако је конструисан да има скије. Него није имао пловке на надувавање који се монтирају на скије, управо ради принудног слетања на воду. А то би сви хеликоптери који лете изнад мора требали и морали да имају.

(понедељак, 27. јан 2020, 16:33) - anonymous [нерегистровани]

Krsevi

To su prodali zato sto su zamenili njihovu flotu sa OH-58F Block II, koji nema istaknutu kupolu koja je sluzila kao navigacija za nisanske sprave neprijateljskim jedinicama. Ovih je oboreno 29 ukupno u Iraku. I mislim nesto je palo i na prostorima ex-YU.