Отворен нови погон компаније "Грунер" у Власотинцу

У Власотинцу је отворен нови производни погон компаније "Грунер" која запошљава 480 радника. Председник Србије Александар Вучић је након пресецања врпце поручио да уложени капитал износи 6,5 милиона евра, у којем Србија учествује са 3,2 милиона.

Председник Вучић је поручио да ће држава помагати и даље, додавши да ће нови производни погон упошљавати нових стотину запослених.

Председник је, међутим, приметио да је у Власотинцу велика стопа незапослености и додао да ће зато, како је рекао, морати много више да се ради.

"Мораћемо још више да радимо, јер овде је веома висока стопа незапослености и мораћемо још да радимо да би било мање сиромашних људи и наде за будућност", додао је Вучић.

Председник је захвалио истовремено генералном директору "Грунера" Едварду Шпрајцеру чији је отац, иначе Словенац, погинуо на територији Србије током Другог светског рата.

Вучић је рекао да је одмах приметио да Шпрајцер није прави Немац, јер, како је рекао, зрачи топлином попут овдашњих становника, а види се и да воли, како је навео, и лепе жене, а Власотичанке то јесу.

Председник је захвалио Немачкој што отвара породичне фабрике у Србији и констатовао да је то највеће богатство.

"Када они долазе, значи да Србија није лоше место", рекао је Вучић. Додао је и да Србија мора највише да улаже у младе људе, у њихово образовање и истакао да тек тада може да се рачуна на другачију будућност.

"Није помоћ када некога нахраните тако што му упецате једном рибу, па му упецате други пут рибу... Помоћ је када га научите да пеца", напоменуо је Вучић.

Обраћајући се генералном директору "Грунера" Шпрајцеру, Вучић је рекао да му захваљује зато што је показао љубав према земљи у којој му је отац страдао. Позвао га је и да што више показује убудуће то нешто српско што има у себи.

У новом погону запослено је 50 радника, те их сада има укупно 480 у тој фабрици, а план је да до 2020. године буде примљено још 50 радника у новом погону.

"Боље је него што је било, али мора да се ради још више. Дали смо 30 милиона, 20 милиона за Дом здрваља и 18,5 за ОШ 'Карађорђе', што је укупно око 70 милиона евра заједно. Појачаћемо развој југа Србије", рекао је Вучић. 

Председник је са својим домаћинима обишао производни погон и поразговарао са запосленима, а интересовао се пре свега за услове рада.

У оквиру новог погона отворена је и радионица за обуку ученика са смера индустријски механичар у Техничкој школи у Власотинцу.

Тако ће ученици у првом разреду радити у школским радионицама, у другом ће два дана недељно проводити у радионици, док ће у трећем разреду у фабрици проводити три дана, уз новчану надокнаду.

У новој хали производе се делови од пластике, а ускоро ће почети и производња делова од метала, како за "Грунерову" производњу, тако и за друге фабрике.

Нови погон простире се на 3.000 метара квадратних, па се "Грунер" у Власотинцу данас, са раније изграђених 4.000 квадрата, простире на укупно 7.000 квадратних метара.

"Грунер" осим у Немачкој и Србији послује и у Индији и Тунису.

На отварању су биo и министар привреде Горан Кнежевић, а председника Вучића је испред фабрике дочекао велики број грађана са којима се руковао и кратко поразговарао.

Шпрајцер: "Грунер" донео праву одлуку 

Генерални директор "Грунера" Едвард Шпрајцер навео је да та компанија запошљава 1.200 људи широм света, укључујући и 480 запослених у Власотинцу.

Према његовим речима, за десет година колико "Грунер" послује у Србији, реализоване инвестиције у граду на Власини износе 11 милиона евра.

"Имамо високо мотивисан кадар што нам потврђује да је наша одлука за Власотинце била права”, поручио је Шпрајцер у обраћању након свечаног отварања новог погона те компаније у Власотинцу.

"На основу доброг искуства, одлучили смо да изградимо и погон за производњу појединачних делова за аутомобиле"”, рекао је Шпрајцер.

Како је рекао, данас већ ради 15 машина за производњу пластичних делова, док ће следеће године почети и прозиводња металних делова, а машину потребну за ту нову производњу ће комплетно преузети и ремонтовати немачко-српски тим.

Зато се, додао је, мора обучавати стручни кадар, па се "Грунер" придружио иницијативи за изградњу дуалног програма стручног образовања.

"Ове године имамо осам младих људи који се обучавају за алатничаре у нашој фабрици", рекао је Шпрајцер и додао да су планови обуке исти као у "Грунеровом" главном погону у Вехингену у Немачкој.

Додао да је "Грунер Србија" 2007. године добила подршку компаније Елрад, која такође ради у Власотинцу, чију је зграду "Грунер" изнајмио и започео производњу са десет запослених.

Већ 2009. године успели смо да се преселимо и нашу нову зграду површине 2.000 метара квадратних, а друго проширење од још две хиљаде квадрата спроведено је 2012. године. Прошле године завршена је трећа фаза, па данас поседујемо производну површину од 7.000 квадратних метара”, навео је Шпрајцер и захвалио се локалној самоуправи на пруженој подршци.

Директор "Грунера" додао је на крају да је рођен у Словенији 1943. године, а да је његов деда изгубио живот у Србији 1914. године и сахрањен у Чачку.

"Радо се враћам и драго ми је да сам овде, а ми ћемо се овде свакако задржати"”, подвукао је Шпрајцер.

Председник општине Власотинце Зоран Тодоровић поручио је да је намера локалне самоуправе да се Власотинце препознаје као добро место за живот, на чему се, каже, ради свакодневно.

Навео је да данас у Власотинцу има око 5.000 запослених,а трећина њих, око 1.700, ради у четири погона страних инвеститора.

"Нове погоне граде 'Елрад' и 'Елрад ВС'. Старе и запуштене фабричке погоне изнајмљују или купују домаћи инвеститори и они већ запошљавају одређени број људи и најављују нова радна места", рекао је Тодоровић.

Подсетио је назначио да су на овај дан пре годину дана отворене радионице у Техничкој школи у којима се обучавају ђаци са смера индустријски механичар, акоји је орофмљен у сарадњи са ГИЗ-ом и у складу са потребама власотинчке привреде.

Управо је Грунер учествовао у том програму, а за две године ђаци који ће се обучавати у његовом погону бити спремни за рад.

Школујемо радну снагу у складу са потребама привреде,а поред постојећих фабрика нудимо још 42 хектара са урађеним планом детаљне регулације. То сврстава Власотинце у ред локалних самоуправа озбиљно посвећених повећању броја запослених”, рекао је Тодоровић и додао да локална самоуправа у томе сарађује са Министарством привреде.

Пословање компаније "Грунер" у Србији представља сјајан пример онога што одликује немачко-српске економске односе и сарадњу, поручио је амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман на отварају новог производног погона те фабирке у Власотинцу.

Дитман је назначио да се Немачка залаже за унапређење целокупног приватног сектора у Србији и истакао да је договорено ускоро отварање кредитне линије за подршку оснивању нових предузећа.

Немачка подржава реформе које Србија предузима на путу ка ЕУ, јер ће је то учинити знатно атрактивнијом за стране, па и немачке иневститоре, укључујући економске реформе, независно судство и ефикаснију јавну праву, поручио је Дитман.

"Врло сам оптимистичан да ће уз скоро 400 предузећа и око 34.000 радних места, немачких инвеститора бити и знатно већи број у Србији", навео је немачки амбасадор.

Нагласио је да је важно што је тежиште стављено и на образовање кадра.

"'Грунер' и друга немачка предузећа заједно, као и Немачко-српска привредна комора подржавају реформу у области дуалног образовања", закључио је Дитман.

број коментара 24 пошаљи коментар
(среда, 18. окт 2017, 20:06)
anonymous [нерегистровани]

Drina Mars

Bolje stranci nego da propada i narod odlazi

(среда, 18. окт 2017, 19:44)
Подсетник: [нерегистровани]

Стране фирме долазе само због...

српких издашних субвенција и због јефтине радне снаге!

(среда, 18. окт 2017, 19:41)
anonymous [нерегистровани]

Fabrika u Vlasotincu

Najpohvalnije je što sama fabrika upražnjava i dualno obrazovanje.

(среда, 18. окт 2017, 19:35)
anonymous [нерегистровани]

ijgfi

Dobra stvar je što se fabrike grade po svim delovima Srbije, ovo je odlična vest za sve moje sugrađane.

(среда, 18. окт 2017, 19:12)
Nedja [нерегистровани]

Dobar dan

Samo neka se otvaraju fabrike i da se mladi zapošljavaju.

(среда, 18. окт 2017, 19:05)
anonymous [нерегистровани]

Отворен нови погон компаније "Грунер" у Власотинцу

U Vlasotincu je poceo zivot da se vraca, svaka otvorena fabrika je potvrda recenog.

(среда, 18. окт 2017, 18:32)
maki [нерегистровани]

razvoj

Jačanje privrede i ekonomije nije moguće bez otvaranja novih radnih mesta. Važno je da se ulaže u delove Srbije gde decenijama niko ništa nije uradio. Na taj način će se i standard popraviti.

(среда, 18. окт 2017, 18:15)
Kosta [нерегистровани]

.

Ovako se smanjuje stopa nezaposlenosti a i mladim ljudima se omogucava da steknu i prakticno znanje pored teorijskog.

(среда, 18. окт 2017, 17:22)
Sandra [нерегистровани]

Kandidat

Vazno je ulagati u razvoj Srbije.

(среда, 18. окт 2017, 16:45)
ivanjan [нерегистровани]

...

Novi pogon-nova radna mesta.