Из дијаспоре у Србију стигло више од 3,1 милијарде евра

Из дијаспоре је до краја новембра прошле годину у Србију ушло више од 3,1 милијарде евра што је за 17,5 одсто више у односу на исти период 2017. године.

Према прелиминарним подацима Народне банке Србије (НБС), прилив по основу дознака (личних трансфера) током једанаест месеци 2018. износио је 3.173 милиона евра.

"Посматрано по земљама, највише дознака у последњих пет година, као и за девет месеци 2018. долази из земаља у којима живи и ради велики део наше дијаспоре, пре свега из Немачке, Швајцарске, Аустрије и Француске", кажу за Танјуг у НБС.

Највећи део прилива дознака се реализује у еврима и то око 80 процената.

Када је реч о просечним износу који је ушао у нашу земљу, он се разликује у зависности од дестинације и начина њиховог слања.

"Преко брзог трансфера новца просечан износ дознаке се кретао око 262 евра, док је преко рачуна банака знатно већи и био је око 2.000 евра", наводе у НБС.

Из Народне банке указују да према методологији платног биланса ММФ-а, коју примењује и статистика НБС, лични трансфери обухватају дознаке радника, пензије и друга социјална примања, као и помоћ и поклоне из иностранства, упућене физичким лицима резидентима Србије.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 24. јан 2019, 11:31) - anonymous [нерегистровани]

dijaspora

tu su pare koje cuce i cekaju da Srbija udje u EU.Ima para koliko zelis.

(среда, 23. јан 2019, 15:05) - anonymous [нерегистровани]

istina

U Srbiju je uslo mnogo vise novca iz dijaspore . Ja praktikujem da donosim novac licno u gotovini a tako rade i mnogi drugi ,narocito stariji ili oni koji rade na crno po svetu. Grubo racunajuci,samo sam ja uneo vise od 200 000 hiljada evra za petnaestak godina,koliko radim u dijaspori. Pozdrav Dusan

(уторак, 22. јан 2019, 21:03) - bata [нерегистровани]

dijasporoooo

pare iz dijaspore se rado prihvataju, ali se zato dijaspori ne daje nikakvo pravo, jer nad dijasporom nema konrole.

(уторак, 22. јан 2019, 18:36) - FORum LIvii [нерегистровани]

sunce tudjeg neba

Dijaspora je toliko vazna da nema ni ministarstvo niti kancelariju za dijasporu.A ovamo se prica o zaustavljanju odlaska, cak o povratku, o ocuvanju jezika i tradicije dece koja su rodjena vani,...
A i dijaspora ceka da drzava sve uradi.Cak se i ugasila Skupstina dijaspore izborim Dragana Stanojevica za predsednika i svadje koja je tim izborom nastala.Sve u svemu, ne postoji direktna, cvrsta i transparentna veza i komunikacija dijaspore sa maticom.