Мали: Рекордни резултати у 2018, нисмо више презадужени

Србија више није презадужена земља, рекао је министар финансија Синиша Мали истакавши да ће суфицит у јануару ове године бити већи од 7,8 милијарди динара, колико је првобитно планирано.

Синиша Мали је, на обележавању међународног Дана царине у Београду, рекао да је на крају 2018. суфицит у буџету износио 32,2 милијарде динара, и оценио да рекордни економски резултати у прошлој години дају простор за оптимизам.

Навео је да је учешће јавног дуга у јануару око 50 одсто, што је оценио као огроман резултат, с обзиром на то да је учешће јавног дуга 2013. било 78 одсто.

Министар је рекао да је незапосленост на крају трећег квартала прошле године износила 11,3 одсто, што је више него двоструко мање у односу на 25 одсто 2013. године.

"Нисмо задовољни, али је ипак и у тој области остварен резултат", рекао је Мали.

Нагласио је и да је стопа раста БДП-а за 2018. износила 4,4 одсто што је, каже, највиша стопа раста не само у региону него и у Европи, а раст је забележен у свим областима привреде.

Додао је да добри резулатати омогућавају повећање плата и пензија, те да почетком фебруара и сви запослени у Управи царина могу да очекују за 8,5 одсто веће плате него децембарске.

"Одлични радови Управе царина, отварамо нове прелазе"

Мали је рекао и да се у државни буџет у 2018, ефикасним радом Царинске службе слило више од 586 милијарди динара, што је за 10,47 одсто више него 2017.

Министар је навео да је потпуна модернизација и компјутеризација рада Управе царина циљ Владе Србије и истакао да Царина мора да буде још ефикаснија и боља, како би се омогућио још већи и бољи протиок људи и роба.

Најавио је да се за неколико дана очекује отварање новог 7. фебруара реконструисаног Граничног прелаза Бајмок ка Хрватској који ће бити много модернији и функционалнији и да ће растеретити друге граничне прелазе у близини.

Додао је и да је у току иградња Граничног прелаза Сот, такође на граници с Хрватском, и да се завршетак радова очекује у другој половини ове године.

У плану је и изградња ГД Котроман ка БиХ, а обезбеђена су и средства за изградњи ГП Гопстун ка Црној Гори.

Мали је рекао да су у 2018 донета два стратешка закона – Закон о цариснким службеницима и Царински закон, на које се чекало деценију и којима Србија хвата корак са земљама ЕУ.

Навео је и да резултати рада Управе царина показују колико се Србија мења.

"Србија је данас на чврстом и јасном путу напретка",поручио је Мали.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 28. јан 2019, 09:33) - anonymous [нерегистровани]

Konkretno

Treba navesti podatke koliki Srbija sad duguje, koliko je dugovala posle raspada Jugoslavije.Treba navesti konkretne podatke koliko je novca ovde zarađeno i koliko je i od gde je uzeto.Koliko je novaca doslo od prodaje drzavnih firmi i za sta su upotrebejeni.Procenti samo mute sliku...

(субота, 26. јан 2019, 14:21) - anonymous [нерегистровани]

Dobro je

A bili smo na ivici ambisa