Закони за модернизацију царине

На Међународни дан царине, Управа царина саопштава да је прошле године наплатила 55 милијарди динара више него у претходној, чиме се наставља тренд да готво сваки други динар у буџет шаљу цариници. У 2018. усвојена су два кључна закона за модернизацију царине, циљ је потпуни прелазак на Е-царину.

Десет година чекало се на усвајање два кључна закона, исто толико је кажу, прошло и од посете једног министра финасија тој институцији.

"Мислим да је импресивно када видите да су приходи у буџет који су остварени због рада царине, односно Управе царина 586 милијарди динара, што је више од 10 одсто, већи резултат од 2017. године", каже министар финансија Синиша Мали.

Кажу да то није само статистички податак, да је 2.800 запослених добро радило.

"У једном другом значењу, да је 49 одсто плата, колега просветних радника, наставног особља и колега полицајаца, пензионера и других који примају плате из буџета допринела Управа царина, онда овај податак има већу тежину", наводи директор Управе царина Милош Томић.

Јуче су само на Градини, цариници запленили више од килограма злата, а за пет година 60 килограма, али и двадесет један милион евра у готовини, четири тоне накортика, 5.000 комада оружја...

У истом периоду наплата царинских дажбина порасла је за 65 одсто. Дуго ишчекивани Царински закон омогућава да сва три процеса – увоз, извоз и транзит функционишу електронски, за сада тако ради само транзит.

То значи да око милион и по транзитних декларација, односно транспортних средстава сваке године прође кроз Републику Србију искључиво употребом рачунара.

"Стратегија Владе Србије у наредних пет година је потпуна аутоматизација, малопре сте видели Е-Царина, ми морамо да држимо корак са светом", додаје министар Синиша Мали.

На то нас обавезује и процес придруживања Европској унији. Е-царина доноси бржи промет и искључује корупцију. Ради се и на побољшању инфраструктуре 76 граничних прелаза.

Остали аутори: Оливера Петровић Стојанчић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 27. јан 2019, 11:14) - anonymous [нерегистровани]

Eulazim u zakone

Ali me je stamota kao srpskog gradanina.....kada na policisko/carinskim Kucicama ugledam stare plakate opuške prasinu smece..staru poderanu zastavu Srbije.....a onda 500m ispred ulazis u Hrvatsku...i imas osjecaj stida???Zar nema netko ko to vidi..osim nas miliona sto taj prelaz pređemo?????

(недеља, 27. јан 2019, 04:17) - anonymous [нерегистровани]

Gift

Od kad se POKLON-u naplacuju carinske dazbine gospodo carinici?