Фабрика италијанске обуће задржала мештане у јужном Банату

Пре четири године у Алибунару је отворен мали погон за производњу италијанске обуће. Запошљавају 400 радника и планирају проширење производних капацитета. Из читавог јужног Баната обућари, кројачи и моделари у "Парилабу" имају обезбеђено радно место.

Мештани јужног Баната, а посебно житељи општине Алибунар, задовољни су што више не морају дуго да путују до радног места.

У "Парилабу" и по неколико чланова из једне породице зарађују плату. Они овде имају све услове да напредују и да се усавршавају и сад више не размишљају да се у потрази за послом преселе у неки већи град.

"Живим свега десетак минута одавде, радно време је осам сати, плата је редовна, а овде ради и моја сестра и свима нам ово многи значи", каже Јелена Дмитровић из Селеуша.

Овај посао много значи и Тијани Јовановић из Делиблатске пешчаре.

"Није ми далеко, а радила сам у Београду и знам како је то кад изгубите много времена у путовању", наводи Јовановићева.

Фабрика је опремљена савременим машинама и дневно се овде произведе око 2.000 пари зимске обуће и патика за екстремне спортове. На пет производних линија запослени раде горњишта за обућу, на коју се у Италији постављају ђонови.

"Овај посао захтева пре свега једну пожртвованост, мора да се ради квалитетно да би опстали на тржишту и ми то радимо од почетка", истиче инжењерка конфекције Маја Алексић.

Обућари из Алибунара сав репроматеријал добијају из Италије и по њиховим моделима прави се обућа која мора да задовољи високе стандарде квалитета, јер се највише продаје на тржишту –  Америке, Канаде и Кине.

"Задовољан сам зато што смо успели да ишколујемо и обучимо велики број људи. То је било тешко, али зато сад имамо велики успех и видите и сами да смо створили једну велику и успешну фабрику", истиче директор "Парилаба" Јон Магда.

Поред постојеће фабрике, на пролеће ће почети да се гради још један објекат на 1.200 квадратних метара у којем ће се производити комплетна италијанска обућа.

До краја године у плану је запошљавање нових 200 радника који ће пре тога завршити стручну обуку у Румунији и Италији.

Остали аутори: Горан Јовичић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 28. јан 2019, 15:47) - anonymous [нерегистровани]

Ne mogu da belive...

Da je sve tako...

(понедељак, 28. јан 2019, 14:56) - anonymous [нерегистровани]

Plata

Plata solidna 25000.