Позив за доделу бесповратних средстава предузећима и предузетницима

Министарство привреде Србије расписало је три јавна позива за расподелу 1,7 милијарди динара бесповратног новца малим и средњим предузећима и предузетницима (МСПП). Јавни позиви ће бити отворени док се расположива средства не утроше, а најкасније до 31.12.2019. године.

Бесповратна средства Министарства привреде биће додељена кроз три програма подршке – за развојне пројекте, за почетнике у пословању и за набавку опреме, наводи се у саопштењу.

У оквиру програма подстицања предузетништва кроз развојне пројекте у 2019. години, Министарство је определило 500 милиона динара за бесповратна средстава, за која се предузећа могу пријавити од данас.

Програм је комбинација гранта који чини до 20 одсто инвестиције, док преосталих 80 одсто чини повољан кредит Фонда за развој.

У циљу равномерног развоја свих делова земље, Министарство привреде ће предузећима из најнеразвијенијих локалних самоуправа одобравати и веће учешће бесповратних средстава - до 30 одсто укупне инвестиције.

За почетнике у пословању и фирме у почетној фази развоја, Министарство је обезбедило 200 милиона динара бесповратних средстава.

Програм је такође комбинација гранта који може чинити 30 одсто инвестиције, и повољног кредита Фонда за преосталих 70 одсто улагања. И по овом програму ће се одобравати веће учешће гранта за фирме из неразвијених локалних самоуправа - до 40 одсто укупне инвестиције.

Програмом подршке малим предузећима за набавку нове опреме у 2019. години, Министарство је обезбедило чак милијарду динара за бесповратна средства.

Данас је, у оквиру овог програма, расписан јавни позив за партнере у суфинансирању, односно банке и лизинг куће.

Позив ће бити отворен до 11. фебруара.

По окончању избора партнера на програму и потписивања уговора, Министарство привреде ће расписати и јавни позив за мала и микро предузећа, предузетнике и задруге, за доделу бесповратне помоћи.

Програм је конципиран тако да грант може чинити 25 одсто вредности опреме, 70 одсто трошкова финансирају партнери кредитом или лизингом, док преосталих пет одсто чини учешће самог предузећа.

Уважавајући потребе привреде и њихово велико интересовање за овај вид подршке, из године у годину је конкурсна документација једноставнија, а расположива средстава већа. 

Циљ је системска подршка МСПП сектору, унапређење њихове конкурентности и модернизација производње, подршка за започињање и ширење бизниса, отварање нових радних места и допринос укупном привредном расту.

Све информације и документација доступни су на интернет страници Министарства привреде: www.privreda.gov.rs.

Јавни позиви ће бити отворени док се расположива средства не утроше, а најкасније до 31. децембра 2019. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар