Позив Словенцима да улажу у Србији

Шестсто пословних људи присуствовало је отварању Пословног форума Србија–Словенија у Београду. Председник Србије Александар Вучић позвао је словеначке привреднике да улажу у Србији. Можете да рачунате на добру подршку, добре пословне резултате и профит, поручио је Марко Чадеж.

Председник Србије Александар Вучић рекао је, отварајући пословни форум Србија–Словенија "Дигитализација економије и државе", да је Србија, и поред до сада спроведених реформи, далеко од идеалног, те да се мора посебно посветити питању владавине права и ефикасности правосуђа.

Вучић је, позивајући словеначке привреднике да улажу у Србији, рекао да је срећан што је у последњих десет година трговинска размена Србије и Словеније повећана за чак 2,5 пута.

"Односи Србије и Словеније су веома важни. Уверен сам да можемо у будућности да увећамо инвестициона улагања, али и трговинску размену", рекао је Вучић.

"Ми смо, у економском смислу, а о томе говоре бројеви који су једини објективан критеријум, у бољем стању. После економских реформи, закона о раду, фискалних мера успели смо да променимо трајекторију јавног дуга, да га од драматично растућег спустимо на 50 одсто. Када сам постао премијер наш јавни дуг био је на 79 одсто. Успели смо да будемо барем на Западном Балкану шампиони по привлачењу страних директних инвестиција. Тако смо 2017. привукли чак 57 укупних инвестиција у регион, а 2018. то ће бити и 60 одсто, када добијемо коначне податке", указао је Вучић.

Рекао је да и даље нисмо сасвим задовољни и да има још много посла, али да је пошло за руком да се направи прилично добар економски амбијент.

Подсетио је на субвенције које српска држава омогућава инвеститорима, од пореских олакшица, преко извођења инфраструктурних радова до субвенција по запосленом и додао да све те субвенције могу да иду до 50 одсто од укупне инвестиције.

Тим субвенцијама, констатовао је, имали смо посебно успеха у привлачењу немачких, али и других инвеститора из ЕУ.

Вучић је подсетио да је трговинска размена Србије са ЕУ 61 одсто, а када се томе додају и земље региона које се налазе на европском путу онда достиже готово 90 одсто.

Нагласио је да Србија мора још посебно да се посвети владавини права и ефикасности правосуђа.

"Далеко смо од идеалног. И даље смо веома сиромашна земља која има мањи БДП од Словеније, али стопа раста од 4,5 довољно добро показује на каквом путу се налазимо и какви су трендови у Србији", истакао је Вучић.

Он се захвалио српским привредницима што су у тако великом броју дошли на пословни форум и пренео да је редак случај да се оволики број српских привредника окупи, те додао да је чак на форумима са снажнијим земљама и економски већим било мање, што јасно показује интересовање за словеначко тржиште.

Рекао је да жели да види више инвестиција у Словенији из Србије и обећао да ће, следећи пут када посети Словенију, поново обићи једну српску компанију.

Словеначким предузетницима је поручио да су добродошли у Србији, подвукавши да се не ради само о куртоазној реченици, већ искреном пријатељству и осећају блискости са Словенцима.

"Потпуно сам сигуран да овде можете више зарадити него у неким другим земљама региона и Европе", рекао је Вучић изразивши задовољство што је преко 1.600 компанија из Словеније инвестирало у Србији.

Отварање представништава привредних комора

У интересу Србије је да повећамо трговинску размену са Словенијом, која је до сада премашила милијарду евра, изјавио је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и најавио отварање представништва ПКС у Словенији.

Најавио је и да ће Привредна комора Словеније почетком 2020. отворити своје представништво у ПКС.

Чадеж је подсетио да словеначки инвеститори у Србији запошљавају више од 25.000 људи, што је, како је оценио, велика ствар, и навео да је трговинска размена прошле године износила 1,3 милијарде евра.

Од данашњег скупа очекује да више словеначких инвестиција у Србији.

"У Србији можете да рачунате на добру подршку, добре пословне резултате и профит", поручио је Чадеж словеначким привредницима.

Како је навео, на данашњем скупу окупило се више привредника него на оба претходна форума одржана у Љубљани и Београду, што показује колики је заједнички интерес за успостављање и унапређење пословне сарадње.

Скуп је и прилика, додао је Чадеж, за компаније да се представе и успоставе сарадњу.

Међу присутнима на форому су, подсетио је, велики српски инвеститори у Словенији, као што су "Комтрејд", "МК група", "Моји брендови" и "Нектар".

"Први пут имамо највећи број привредника из области ИТ индустрије, иновативних технологија и туризма. За данас је заказано више од 450 Б2Б разговора", рекао је Чадеж.

Навео је и да српски инвеститори који успешно раде у Словенији намеравају да шире пословање, те да очекује да ће бити све више словеначких инвеститора у Србији.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(уторак, 29. јан 2019, 08:35) - Maja [нерегистровани]

Slovenija

Sto vise investicija to bolje

(понедељак, 28. јан 2019, 20:44) - anonymous [нерегистровани]

free

E da mi je da se sa porodicom preselim u Sloveniju.

(понедељак, 28. јан 2019, 20:21) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Odgv. Slovenija

Ne moj biti toliko pozitivan na strane investicije i strane investitore,nemaju oni svi iskrene namere prema Srbiju.....Pero(понедељак, 28. јан 2019, 19:53) - rada [нерегистровани]

Slovenija

Sto vise investitora to bolje za nas

(понедељак, 28. јан 2019, 19:41) - anonymous [нерегистровани]

Slovenija je mala

Kako to da jedna mala Slovenija moze da investira u Srbiju? Gde su srpski investitori i srpske pare???

(понедељак, 28. јан 2019, 16:48) - Saska [нерегистровани]

Jaka Srbija

Slovenacke investicije u nasoj zemlji uopste nisu zanemarive.

(понедељак, 28. јан 2019, 16:22) - Ivan [нерегистровани]

Pomoć

Pomoć i saveti su dobrodošli od svakoga ko je dobronameran prema Srbiji.

(понедељак, 28. јан 2019, 15:32) - Srbin [нерегистровани]

Politika

Svaka investicija je bitna za nasu zemlju.

(понедељак, 28. јан 2019, 15:24) - anonymous [нерегистровани]

Razvoj

Srbija i Slovenija će raditi u buduće na proširenju svoje saradnje na raznim poljima, a pogotovo na polju ekonomije.

(понедељак, 28. јан 2019, 14:58) - Olja [нерегистровани]

Позив Словенцима да улажу у Србији

Od Slovenije dosta toga mozemo nauciti.