Разговори мисије ММФ-а са делегацијом Србије

Пленарним састанком, одржаним у Народној банци Србије, данас су почели званични разговори представника Србије с мисијом Међународног монетарног фонда.

Делегацију Србије предводи гувернер НБС Јоргованка Табаковић, која је и гувернер Србије у ММФ-у, а у разговорима су учествовали и представници министарстава финансија и привреде. 

Мисија ММФ-а, коју предводи Џејмс Роуф, борави у Београду од 28. јануара до 5. фебруара 2019. 

Током посете мисије, биће разматрано спровођење програма макроекономских и структурних реформи који је подржан Инструментом за координацију политика (ИПЦ), саопштено је из Народне банке. 

Инструмент је одобрен Србији у јулу 2018, саветодавног је карактера и не предвиђа коришћење финансијских средстава. Програм има за циљ повећање нивоа инвестиција, даљи раст запослености у приватном сектору, смањење сиве економије и убрзање реформи. Током посете мисије разговараће се и о изгледима и пројекцијама за период 2019 - 2020. године. 

Истовремено, биће најављене теме за консултације по члану 4 Статута ММФ-а, које ће за Републику Србију бити обављене током текуће године. 

Редовне консултације обављају се са свим земљама чланицама у оквиру спровођења надзорне функције ММФ-а. У оквиру консултација, чланови мисије анализираће целокупна привредна кретања у Србији, као и економске политике и мере. 

Претходне консултације по члану 4 Статута ММФ-а са Србијом обављене су крајем августа 2017.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 29. јан 2019, 17:02) - Pele [нерегистровани]

Ekonomski oporavak.

MMF treba da utiče više na ekonomsku saradnju u srbiji da poštuje sve što je do sada urađeno.

(уторак, 29. јан 2019, 14:19) - Ivana [нерегистровани]

Napredak

Rad na poboljsanju ekonomije je dao znacajne rezultate.Srbija se ekonomski oporavlja,zahvaljujuci ulaganju stranih investitora.Nadam se dobrim rezultatima.

(уторак, 29. јан 2019, 13:43) - Boka [нерегистровани]

Srbija

Nadamo se dobrim rezultatima.

(уторак, 29. јан 2019, 12:58) - Boris [нерегистровани]

SRB

Srbija je stala na sigurne noge i ojačala svoju ekonomiju u velikoj meri. Sve manje postajemo zavisni od kreditnog zaduživanja, što je pokazatelj zdrave privrede i ekonomije Srbije.

(уторак, 29. јан 2019, 12:45) - anonymous [нерегистровани]

Slatka zamka

Srbijo cuvaj se duznickog ropstva.

(уторак, 29. јан 2019, 12:12) - Konstantin [нерегистровани]

napredak

Srbija je ojačala svoju privredu i ekonomiju, to ne vidi samo onaj ko ne želi.