Како ће више акцизе утицати на поскупљења

Усклађивање цена акциза са ценама на мало, које ступа на снагу у петак, увећаће ове "таксе" на нафтне деривате, кафу и алкохолна пића, док акцизе на цигарете нису скочиле.

Међутим, биће повећана и цена цигара и цигарилоса, као и течности за пуњење "електронских цигарета".

Повећање акциза не значи аутоматски да ће цене ових производа поскупети, а да ли ће доћи до нове цене бензина на пумпама, кафе на рафовима маркета или цигарета и алкохолних пића у наредном периоду, одлука је на произвођачима и трговцима.

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић каже да је дошло до раста цене акциза од 0,86 динара по килограму ТНГ-а (ауто-гас), затим 1,10 динара по литру безоловног бензина, биогорива и биотечности, па до 1,32 динара за поједине деривате нафте...

Тако, акциза на оловни бензин износи 59,58 динара по литру, а за безоловни 56,04 динара.

Акциза на гасна уља је 57,63 динара по литру, за керозин 67,17 динара по килограму, а течни нафтни гас 43,76 динара по килограму.

Мићовић оцењује да Србија има највише акцизе на дизел у односу на све земље у окружењу.

"Поред тога, у Србији су последњих година уведене и бројне накнаде и таксе које веома често непотребно оптерећују промет горива", каже Мићовић.

Сматра да се због висине намета на ауто-гас, бележи пад потрошње овог енергента који је ЕУ сврстала у категорију алтернативних горива, обавезујући државе чланице да подстичу његову потрошњу.

Када је реч о омиљеном напитку у Србији, кафи, акцизе су увећане на непржену за 1,58 динара, а на пржену кафу за 2,28 динара по килограму.

Тако ће од 1. фебруара, акциза по килограму непржене кафе износити 90,9 док ће за "печену" кафу бити 112,6 динара.

Међутим, да ли ће произвођачи кафе подићи цену с обзиром на ново усклађивање акциза, најпре зависи од њене цене на светским берзама.

Динарски износи акциза на цигарете из увоза и на цигарете произведене у Србији нису овог пута увећани, али је један од великих произвођача цигарета у Србији ипак у Службеном гласнику објавио одлуку о новим – вишим ценама за своје производе.

У складу са Законом о акцизама и Акцизним календаром, Влада Србије објавила је усклађене износе акциза са растом потрошачких цена у претходној години и за алкохолна пића, па ће акциза на ракије од воћа, грожђа, вина и друге воћне ракије с додатком екстракта биља, делова биља или пољопривредних производа бити 132,36 динара по литри.

На списку су и ракије од житарица и осталих пољопривредних сировина (337,29 динара), остала јака алкохолна пића (216,68), нискоалкохолна пића (22,41) као и пиво за шта акциза износи 25,61 динара по литри.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 30. јан 2019, 07:41) - anonymous [нерегистровани]

Da budemo iskreniMislim da to treba razumeti.

Ja se ne ljutim na drzavu. Mi smo toliko propali da to vise nije ni dramaticno,vec treba naci novi izraz. Zato je normalno kada nam vec nista ne radi da drzava dodje do para na neki ,u stvari na ovakav nacin,

(уторак, 29. јан 2019, 14:51) - Дејан [нерегистровани]

Објашњење

Мислим да нам држава дугује објашњење и одговори на шта ће треошити новац од повећања акциза. Ако већ треба да плаћамо више да пунимо буџет, ред је и да нам дају одговоре где ће додатни новац бити потрошен. Ипак смо ваљда демократија?

(уторак, 29. јан 2019, 14:17) - Dragan [нерегистровани]

Dokle?

Ima li kraja ovim haračima?! 

(уторак, 29. јан 2019, 13:01) - anonymous [нерегистровани]

Povećanje cena

"Повећање акциза не значи аутоматски да ће цене ових производа поскупети" !?
Samo vam se čini ...