ММФ: Наставак структурних реформи најважнији задатак

Министар финансија Синиша Мали и шеф Мисије ММФ-а у Србији Џејмс Руф разговарали су о циљевима за 2019. годину, а као најважнији задатак је истакнут наставак структурних реформи - унапређење рада јавних предузећа и јавне администрације и што бољи квалитет услуга које се пружају грађанима.

На састанку је било речи о реализацији циљева из програма Инструмент за координацију политика, који је почео да се спроводи у јулу 2018. године и који је саветодавног карактера, као и о приоритетима у оквиру тог програма за 2019. годину, саопштило је Министарство финансија.

Саговорници су се сагласили да је у претходних шест месеци доста учињено на реализацији програмских циљева, као што је усвајање закона са сетом мера које се тичу амортизације, усвајање Закона о накнадама и Закона о инспекцијском надзору, као и измене Закона о јавном дугу, а посебно је истакнуто прошлогодишње смањење оптерећења на зараде, на чему ће се и даље радити.

Такође, још једном су потврђени добри макроекономски резултати које је Србија забележила - претходна година је завршена са стопом раста БДП-а од 4,4 одсто, са суфицитом од 32,2 милијарди динара, а јавни дуг тренутно износи око 50 одсто БДП-а. 

Стопа незапослености је у силазном тренду, и у трећем кварталу претходне године је износила 11,3 одсто.

То је први у низу састанака Министарства финансија са представницима ММФ-а, а у наредним данима теме разговора ће бити и реформа Пореске управе, фискална правила, као и целокупна стратегија за 2019. и 2020. годину, а како би се подстакао даљи економски раст у земљи.

Делегација ММФ-а коју предводи Роуф борави у Београду до 5. фебруара.

број коментара 0 Пошаљи коментар