Мали: Реформама до напретка на листи економских слобода

Србија је напредовала по индексу економских слобода на листи "Херитиџ фондације" за 2019. годину, а министар финансија Синиша Мали оценио је да је то министарство донело добру одлуку када је у фокус своје економске политике ставило привреднике и олакшање њиховог пословања.

Синиша Мали наглашава да је напредак на листи економских слобода велики резултат Србије.

"То је управо препознала ова међународна организација која је потврдила јачање пословног амбијента и пословних слобода у Србији. Напредовати за 11 места на листи економских слобода, у околностима када се у свету воде трговински ратови и када се враћају уназад на лествици економских слобода многе развијеније земље, велики је резултат Србије, због кога треба да буду поносни сви грађани наше земље", рекао је министар финансија.

Мали је истакао важност прописа који су донети, а који су допринели бољем привредном амбијенту.

"Посебно смо поносни на бројне прописе који су усмерени ка побољшању привредне климе, који су охрабрили привреднике, и домаће и стране, да покрену бизнис, остану у Србији и шире своје пословање", рекао је Мали.

Министар финансија је посебно истакао Закон о накнадама који је донет крајем 2018. године, а који је, како каже, важан јер је искристалисао јасне и транспарентне трошкове и омогућио предвидљивост у пословном планирању.

"Пословне слободе и пословни амбијент огледају се и у томе што Влада Србије упорно инсистира на унапређењу е-Управе и сервиса који привредницима пружају Пореска управа и Управа царина, али и друге управе у склопу државе. Да лакше пријаве порез, да лакше дођу до повраћаја пореза или лакше пријаве фирму, за то се боримо, јер у крајњој линији, једино реформе у тим областима могу да омогуће веће запошљавање и привредни раст", рекао је Мали.

Мали је навео, саопштило је Министарство, да је стратегија реформе Пореске управе усвојена и да се креће у њену брзу реализацију набавком нове опреме, изградњом објеката и запошљавањем стручног кадра, нарочито у области инспекцијског надзора.

"Циљ нам је да се привреди у Србији омогући да уштеде трошкове и време, да са неколико кликова пријаве и одјаве раднике, своју фирму, среде папирологију и да не губе време шетајући од шалтера до шалтера", рекао је Мали.

Царина као још једна значајна управа Министарства финансија, чије пословање утиче на привредно кретање, проток робе и капитала, модернизује своје капацитете.

"Кључна измена коју смо предвидели изменама Царинског закона је да ће се убудуће комуникација са приватним сектором обављати електронски, односно више неће бити папира и чекања у редовима за подношење царинске документације", навео је Мали.

Према његовим речима, примарни циљ је повећање животног стандарда грађана, а управо свим мерама које Влада спроводи, стимулише се покретање нових бизниса.

"Управо због тога нам долазе инвеститори, а један од примера је најновија вест о инвестицији америчке компаније Ен-Си-Ар, али и других фирми које препознају технолошки и људски потенцијал који Србија поседује", рекао је Мали и додао да ће се и даље радити на уређењу инфраструктуре, правног система, имовинских односа у земљи.

Министар је истакао да се интензивно ради на даљем унапређењу и реформисању јавне управе, као и на проналажењу стратешких партнера за државне компаније, што је био случај са предузећем РТБ "Бор".

Синиша Мали је закључио да је позиција Србије неупоредиво боља него пре неколико година, пре свега захваљујући добрим макроекономским резултатима и фискалној консолидацији.

"Најважније је да одржимо фискално здравље. Наш буџет је уравнотежен и стабилан. Само такав буџет ствара економске претпоставке за нова државна улагања у велике инфраструктурне инвестиције, као и стварање простора за многе програме подстицаја привреде", рекао је министар.

Поручио је да је дугорочно опредељење државе растерећење привреде да би она постала активнија и конкурентнија.

"Уколико обезбедимо довољно фискалног простора ићи ћемо са даљим смањењем оптерећења на зараде, што је наше дугорочно опредељење", рекао је Мали.

Србија је напредовала по индексу економских слобода на листи "Херитиџ фондације" за 2019. годину, заузевши 69. место међу 180 рангираних земаља, што је за 11 позиција боље у односу на претходну годину.

број коментара 0 Пошаљи коментар