Немци и даље најпожељнији пословни партнери

Мала и средња предузећа у 2019. годину улазе са већим оптимизмом него прошле године, а оне фирме које директно послују са Немачком још су оптимистичније. Предузећа се жале на лошу наплату потраживања и релативно високе порезе, али мале фирме су конкурентније на тржишту, показују истраживања.

Сматра се да је боље радити са немачким фирмама или за немачко тржиште него са осталима. И ове године су очекивања позитивна, али се ситуација усложњава. Деведесет одсто српског тржишта су земље Цефте и Европске уније. И банкари и привредници већ осећају последице дрског понашања привремених приштинских власти.

"У последњих пар месеци тај ниво активности је значајно смањен. Не знам тачно податке, али то доста пада. Не утиче повољно ни на предузећа која послују овде ни на предузећа која послују на територији Косова и Метохије", каже Иван Анић, председник ИО Прокредит банке.

Директор Немачко-српске привредне коморе Мартин Кнап напомиње да, ако је неко потписао уговор као што је Цефта, онда би то морало и да се поштује. 

"Штете које трпе предузећа са немачким капиталом још није израчуната, али је евидентна", указује Кнап.

Када је реч о немачком тржишту, дошло је до успоравања индустријске производње. На то је утицао и Брегзит и америчке протекционистичке мере. Оно што бисмо могли да урадимо сами јесте ефикасније рашчишћавање терена и одвајање добрих од лоших фирми.

"Када се то не дешава то повећава несигурност привредника онда то они у тој ситуацији не могу нити могу добро да раде нити да планирају, а онда не могу ни да инвестирају", каже економски новинар Мијат Лакићевић.

Много је тога је урађено у стварању пословног амбијента попут смиривања инфлације и стабилизације курса, али не може све одједном.

"У последњих пет година се незапосленост преполовила, самим тим, са великом повећењем укупне запослености се расположива радна снага смањује", каже Александар Кемивеш, саветник председника ПКС.

Немачки привредници предлажу преквалификацију радне снаге у Србији због појачаног интересовања инвеститора.

Исти проблем имају и у Немачкој па су одлучили да олакшају долазак висококвалификованих радника не само са Балкана већ и из Кине, Индије и Бразила.

број коментара 0 Пошаљи коментар