У јуну почиње изградња ауто-пута према Републици Српској

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком о регионалним питањима, односима Београда и Приштине, уз стављање акцента на економску сарадњу и инфраструктурно повезивање.

Александар Вучић је истакао да је трговинска размена Србије и БиХ у 2018. достигла врхунац од милијарду и скоро 900 милиона евра.

"То може да буде још више, боље и верујемо да је Србија данас први спољнотрговински партнер БиХ", рекао је председник на конференцији за новинаре након састанка са Милорадом Додиком.

Акценат је током састанка стављен на ифраструктурно повезивање Србије и БиХ, и Србије и Републике Српске.

Вучић је најавио да ће Српска и Србија током касног пролећа или раног лета отворити радове на ауто-путу.

"Спојићемо Бијељину, преко Кузмина, са ауто-путем Београд–Загреб, а затим ће Република Српска наставити према Брчком, до Добоја. Надамо се да ће босанскохерцеговачка страна продужити пут од Брчког преко Тузле, ако је то путања коју су изабрали", истакао је председник.

То је, како каже, снажан подстицај за развој односа Србије и БиХ, али и за бржи проток људи и услуга.

Србија се, додаје, обавезала да ће преко Саве изградити мост што ће, истиче, бити део поклона народу Босне и Херцеговине и Републике Српске.

Једна од тема Вучића и Додика било је и развијање предузетничког духа српског народа у РС.

Председник Србије указује да је, због компликованих политичких односа, тешко привући стране инвестиције у Српску.

"Договорили смо се да наставимо програм подршке младим предузетницима до 35 година. Србија ће дати милион евра, а Српска 500.000 евра и мислимо да ће дати добре резултате за развој предузетничког духа", рекао је Вучић.

Србија ће, такође, учествовати у програму за развој општина у Републици Српској и то кроз подршку реконструкције и реновирања болница, вртића и других установа.

"Србија се финансијски, упркос тешкоћама, убрзано развија, фискално опоравља и имаћемо још више новца да помогнемо нашем народу у РС", напоменуо је председник. 

Вучић је Додика упознао и са односима Београда и Приштине, посебно о таксама које је Приштина, како каже, увела против нашег народа на КиМ.

"Србија незаобилазни фактор" 

Додик је рекао је да, иако је било скепсе, данас најављују почетак радова на изградњи ауто-пута и да је задовољан због тога.

Додик је навео да ће се потрудити да ауто-пут не иде смањеном динамиком ка Бијељини.

"Нема општине у Републици Српској где није финансијски интервенисано из Србије, то народ прима на посебан начин", навео је Додик и додао да је веома важно да се показује да Србија брине о њима.

Захвалио је Вучићу што је Србија освежила овакав начин подршке младим предузетницима и што ће моћи да користе средства из Србије и Српске.

Рекао је да се у првом кругу подршке пријавило 340 младих људи, што их је охрабрило да размишљају и о наредном кругу подршке. 

Додик је рекао да се јуче вратио из Брисела и да за пут ка ЕУ у БиХ постоји консензус. Нагласио је да мењање имена РС не долази у обзир.

"Људима у БиХ мора да буде јасно да је Србија незаобилазни фактор у региону. Све пројекте који се понуде из Федерације, Србија би изабрала и подржала, али таквих пројеката нема", навео је Додик.

Додик је рекао да сви треба да се окупе и ојачају преговарачку позицију у дијалогу са Приштином.

"Треба да се одмакнемо од дневне политике и да ојачамо позицију Београда. Верујем у енергију преговарача", каже Додик.

Додик је напоменуо да се залаже за поштовање Дејтонског споразума и додаје да оно што се договоре три народа у БиХ без интервенционизма Србија ће прихватити.

Додик је рекао да иницијатива за промену имена РС није у складу са Уставом, као и да се не сме дозволити расправа о томе.

"То је немогуће. Није у складу са Уставом. Да је РС нешто учинила и рекла нешто сличне тежине, вероватно би се у серијама одржавали међународни састанци да се осуди Милорад Додик и РС за антидејтонско понашање", рекао је Додик на заједничкој конференцији са председником Србије Александром Вучићем.

Он је навео да у члану 1 Устава пише да је БиХ састављена од Федерације БиХ и РС.

"Пише пуним називом. Јел' неком правнику треба да објашњавате шта је то?", рекао је Додик.

Додик: У РС не постоји спремност да се иде у НАТО

У Републици Српској не постоји спремност и подршка да се иде путем НАТО-а, рекао је Додик и подсетио да је Народна скупштина РС усвојила резолуцију о војној неутралности.

На питање да ли ће РС одолети притисцима да БиХ постане чланица НАТО-а, Додик је на заједничкој конференцији за председником Србије Александром Вучићем рекао да они живе у стању притиска и да су они увек присутни, али да РС добро реагује на њих.

"Зашто није добро да се крећемо путем НАТО-а? То је зато што је НАТО између осталог, као и политичка организација, разградио додатно РС. НАТО је све ове године упорно радио на томе да ојача функцију високог представника у БиХ, који је разграђивао дејтонску снагу у РС. Ми немамо поверење", рекао је Додик.

Он је казао да не види ни бенефите које би НАТО донео.

"НАТО се није потрудио да дође у БиХ и каже: хајде да отворимо фабрике које ће производити пертле за наше чизме, него стално покушавају да наметну веће трошкове. Треба нам сто одсто више средстава за војску, ми то немамо, и то је кључни разлог", рекао је Додик.

Коментаришући иницијативу за промену имена РС, Додик је рекао да она није у складу са Уставом, те приметио да је РС тражила нешто слично, "одржавале би се серије састанака да се осуди Додик".

То је, каже, рушење уставног поретка, јер у Уставу пише да је БиХ састављена од Федерације и РС и додао да не сме да се прихвати ни расправа о томе, јер не верују Уставном суду.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(четвртак, 31. јан 2019, 19:23) - Milica [нерегистровани]

Pohvale

Svaka cast za projekat.

(четвртак, 31. јан 2019, 18:36) - anonymous [нерегистровани]

reč

Put koji će još snažnije povezati Srbiju i Republiku Srpsku i BIH.

(четвртак, 31. јан 2019, 18:13) - anonymous [нерегистровани]

autoput

Na koji granicni prelaz je planiran, predvidjen ili.projektiran autoput prema RS?

(четвртак, 31. јан 2019, 16:50) - Саша [нерегистровани]

Аутопут

Подстицај економске сарадње ће свима бити од користи.

(четвртак, 31. јан 2019, 16:31) - Ivan [нерегистровани]

Autoput

Autoput je sjajna vest za Srpski narod sa obe strane Drine. Mi smo jedan narod, moramo se što bolje povezati.

(четвртак, 31. јан 2019, 16:14) - Sara [нерегистровани]

bojanapetrovic.7@gmail.com

Srbija i BIH su podigle saradnju u svim oblastima a narucito u oblasti infrastrukture, sto je od velikog značaja.

(четвртак, 31. јан 2019, 16:10) - anonymous [нерегистровани]

Autoput prema RS

opet se zaobilazi trasa Ruma-Šabac i nadalje se može u dva pravca prema Bijeljini i Zvorniku!!!!!!

(четвртак, 31. јан 2019, 15:13) - Lela [нерегистровани]

Rts

Ovo je veoma bitno za Srbiju veliki uspeh

(четвртак, 31. јан 2019, 14:59) - vuk [нерегистровани]

Istina

Još jedan put prijateljstva počinje da se gradi.