Бугарска одобрила изградњу "Турског тока"

"Булгартрансгас" градиће продужетак гасовода "Турски ток" кроз Бугарску, од турске до српске границе. Пројект се показао комерцијалним јер су продали 100 одсто предвиђених капацитета за транспорт гаса тим гасоводом кроз своју земљу. Та коначна инвестициона одлука бугарског гасног предузећа потврдила је и извесност наставка "Турског тока" и кроз нашу земљу. Србија чека мишљење Енергетске заједнице о том пројекту које треба да стигне најкасније до 5. фебруара.

Компанија "Булгартрансгас" донела је коначну одлуку о инвестирању у пројекат изградње гасовода "Турски ток", којим ће се транспортовати руски гас од бугарске границе са Турском до Србије, преноси Ројтерс.

Одлука о изградњи гасовода којим ће се транспортовати руски гас од бугарске границе са Турском до Србије, донета је након што је "Булгартрансгас" прикупио обавезујуће понуде од три компаније, међу којима је и "Гаспром", за проширење бугарског система за транзит гаса.

"Имамо јако добре вести. Економски тест за пројекат проширења гасне мреже успешно је завршен", рекла је у парламенту бугарска министарка за енергетику Теменушка Петкова.

Портал SeeNews наводи да је "Булгартрансгас" успешно завршио трећу фазу економског теста за пројект вредан 2,77 милијарди лева (1,4 милијарди евра) за продужење бугарске транзитне гасне мреже од Турске до Србије.

Бугарски Дневник је пренео изјаву Петкове да ће приходи те земље од накнада за транзит гаса кроз нови гасовод премашити 360 милиона лева годишње (184 милиона евра).

"Булгартрансгас" је прошлог месеца расписао тендер у износу од 2,29 милијарди лева за изградњу новог, 484 километара дугачког гасовода од компресорске станице "Нова Провадија" до границе са Србијом.

Председник Србије Александар Вучић најавио је недавно да ће изградња наставка гасовода "Турски ток" кроз Србију, од Русије преко Турске и Бугарске, почети у наредних неколико недеља, а можда чак и у наредних неколико дана.

Вучић је у интервјуу за РИА Новости у Давосу рекао да су Русија и Србија надомак усаглашавања коначне цене изградње наставка тог гасовода, у који ће Русија уложити 1,4 милијарде долара.

Напоменуо je да је цена руског гаса за Србију веома добра.

"Имамо добру цену за тај гас. Квалитет гаса је исто добар. Сарадња с 'Гаспромом' је такође добра", истакао је српски председник.

Шеф руског "Гаспрома" Алексеј Милер потврдио је раније да ће продужетак гасовода кроз Србију бити изграђен до краја 2019. године.

Гасовод ће ићи од границе с Бугарском до границе с Мађарском, дужином од 403 километра.

"Гаспром" је у мају 2017. године започео изградњу првог крака гасовода "Турски ток" полагањем цеви испод Црног мора у дужини од 930 километара до турске обале.

Тај крак је намењен снабдевању Турске гасом, док ће други крак, намењен испорукама гаса земљама јужне и југоисточне Европе, у дужини од 180 километара, ићи преко турске територије до границе са суседним земљама. Капацитет сваког крака гасовода износи по 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 01. феб 2019, 18:57) - milan lala [нерегистровани]

Gasovod

Bugarska je clanica EU to znaci zemlja sa ogranicenim suverenitetom , ili zemlja koja ne moze da donosi suvereno odluke, ne treba da se mnogo lozimo o tom da ce poceti gradnja da je Sofija donela odluku . O gradnji gasovoda odlucuju iskljucivo Washington i Berlin ako gardnja bude u njihovom interesu gradi ce se ako oni procene da gradnja nije u njihovom interesu gradnje nece biti .

(четвртак, 31. јан 2019, 21:49) - anonymous [нерегистровани]

Pa sa Južnim tokom se odmaklo bilo mnogo dalje

a opet znamo kako se završilo. Verovaću u taj gas kad ga vidim u Srbiji.

(четвртак, 31. јан 2019, 19:12) - anonymous [нерегистровани]

skopie

sea zavistie od Bugarija 100 %

(четвртак, 31. јан 2019, 18:46) - dragan [нерегистровани]

Strah me je...

...kako ce EU reagovati na ovaj prjekat.Vec jednom su sprecili granju gasovoda kroz Bugarsku.Volio bih da nisam u pravu.

(четвртак, 31. јан 2019, 18:24) - anonymous [нерегистровани]

Изградња

Мора и Немачка да одобри, Бугарска ту није много битна.