Брнабићeва разговарала са шефом мисије ММФ-а

Премијерка Ана Брнабић се састала са шефом Мисије Међународног монетарног фонда Џејмсом Руфом, са којим је разговарала о актуелном програму "Инструмент за координацију политика", који Република Србија спроводи од јула 2018. године. Састанку је присуствовао и министар финансија Синиша Мали.

Ана Брнабић и Џејмс Руф су разговарали о досадашњим резултатима у оквиру поменутог програма, а констатовано је да је доста учињено у смислу остварења задатих циљева, саопштено је из кабинета премијерке.

Посебно је истакнуто да је Република Србија у 2018. години забележила одличне макроекономске резултате, те да ће даља реализација аранжмана са ММФ-ом томе додатно да допринсе.

У протеклој години остварен је раст БДП-а од 4,4 одсто, забележен је суфицит од 32,2 милијарде динара, а јавни дуг тренутно износи око 50 одсто БДП-а.

Џејмс Руф је истакао да је ММФ задржао своју пројекцију раста БДП-а Србије на 3,5 одсто за 2019. годину, као и да се нада да регионална и глобална економска ситуација, а пре свега успоравање неких од водећих европских економија, неће утицати на тај резултат.

Председница Владе нагласила је да Србија улаже напоре у јачање ИТ сектора и сектора услуга, истраживање и развој и иновације, што, уз даље сузбијање сиве економије, у великој мери може да допринесе расту економије Србије, наводи се у саопштењу. 

На састанку је било речи и о конкретним плановима за 2019. и 2020. годину и наставку спровођења структурних реформи.

Нови аранжман Инструмент за координацију политика трајаће до јануара 2021. године и не подразумева финансијску подршку, већ је искључиво саветодавног карактера. 

Мисија ММФ-а боравиће у Београду до 5. фебруара.

број коментара 0 Пошаљи коментар