Чекајући градњу "Турског тока" кроз Србију, Бугарска дала зелено светло

Компанија "Булгартрансгас" градиће продужетак гасовода "Турски ток" кроз Бугарску, од турске до српске границе. Србија чека мишљење Европске енергетске заједнице. Бивши дипломата Срећко Ђукић рекао је за РТС да тај гасовод може да се изгради до краја године и да је деоница кроз Србију дугачка 403 километра.

Коначну инвестициону одлуку Бугари су донели јер је гасовод потврдио исплативост, пошто су продали 100 посто предвиђених капацитета за транспорт гаса кроз своју земљу. Чини се да је Бугарска одлучно стала иза пројекта новог гасовода.

Гас је из Русије, а бугарска министарка енергетике је изјавила да је пројекат положио економски тест и већ рачунају колики ће имати приход од транзитних такси. Бугарска је упалила зелено светло према нашој земљи за нови гасовод.

Бивши дипломата Срећко Ђукић рекао је за РТС да је то добра и оптимистичка вест и информација и да је направљен први корак.

Бугарска је утврдила да постоји економска основа за изградњу тог гасовода и сви капацитети гасовода су продати за наредних 30 година, а постоји оправданост изградње гасовода што је први почетни корак за реализацију "Турског тока", објаснио је Ђукић.

Србија чека мишљење Европске енергетске заједнице о том пројекту. Најављено је да ће то бити наредних дана, можда чак и данас.

Говорећи о томе зашто је важно то мишљење, Ђукић каже да је то пресудно јер смо члан те заједнице и што практично та заједница одобрава изградњу свих гасних пројеката у Европи, односно у југоисточној Европи - а ту су Србија и Бугарска.

Према његовим речима, Европска енергетска заједница гарантује да је то усклађено са енергетском политиком и правилима ЕУ.

"Према томе, то је следеће кључно економско питање које треба да се разреши наредних дана и онда смо на сигурном терену", рекао је Ђукић.

Ако све буде у реду, градња би могла да почне ускоро. "Тај гасовод може да се изгради до краја године, што се тиче Србије, 403 километра иде кроз Србију, али он може да се гради синхронизовано са Бугарском, која има деоницу од 484 километара", каже Ђукић.

Како каже, деоница кроз Бугарску је тежа и нема смисла градити један гасовод док се други не почне градити, већ је потребна синхронизација - да се споје код Зајечара где је улазна тачка Турског тока и даље да настави градња пеко Хоргоша за Мађарску.

"Дакле, предстоји велики посао на техничком нивоу и не бих рекао само техничком већ и политичком. Гасовод је потребно бранити пред институцијама ЕУ и политички и економски и геостратешки", истиче Ђукић.

Објашњава да је потребно економски бранити са становишта економског интереса, не само Србије већ и Балкана јер ми смо у "страховитом" дефициту са гасом били последњих деценима и гас нам је потребан за даљи економски развој.

ЕУ и САД  нису рекли "да" 

Каже да очекује притиске јер ЕУ није рекла своје "да" без обзира на Енергетску заједницу и врховни судија - САД нису рекли да.

"Знамо да је историја Јужног тока потопљена под притиском САД и најслабија карика у том ланцу била је Бугарска. Она није дала дозволу за почетак изградње тог гасовода. Према томе, очекујем још великих испита до почетка градње тога тока, поготово до његовог завршетка", каже Ђукић.

Притисцима одолева "Северни ток". Ђукић не сумња да ће Европа имати довољно гаса, јер су земље централне Европа најразвијенаије земље и оне су 100 посто гасификоване.

"Јужна Европа, односно југоистична Европа је слабо гасификована. Код нас је свега 10 односно 15 одсто гасификације домаћинстава и привреде", подсећа он.

Како каже Ђукић, без обзира на америчке санкције, уцене и политичке притиске централна Европа једноставно не може остати без гаса и она сада већ интензивно размишља о изгради "Северног тока три" уз коришћење и гасовода преко Украјине.

У наредних десетак година Европској унији ће бити потребно нових 80 милијарди кубних метара гаса, закључио је Ђукић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 01. феб 2019, 09:40) - anonymous [нерегистровани]

Misljene evropske energetske zajednice

Znaci pisi propalo. Od toga nema nista.

(петак, 01. феб 2019, 09:27) - anonymous [нерегистровани]

pijuni

U prevodu nema od toga nista.
Ne mogu da vjerujem da ste toliko ocarani EU, da trcite u tu zajednicu, a morate da ih pitate da li smijete da nabavite plin. Isto tako i USA.