Брнабић: Реформе пут ка бољој клими и владавини права

Премијерка Ана Брнабић рекла је да ће Влада Србије наставити да се бори против сиве економије, за фер тржиште, бољи живот грађана, трансформацију економије и друштва. У новој Сивој књизи НАЛЕД-а налази се 31 препорука.

"Заједно морамо бити и храбрији и ефикаснији у спровођењу промена, због тога ова влада постоји. Реформе нису саме себи циљ, не спроводимо их због Дуинг бизнис листе, не спроводимо их због европских интеграција, већ због својих грађана и привреде како бисмо им живот учинили лакшим и квалитетнијим", рекла је Брнабићева на представљању 11. Сиве књиге НАЛЕД-а.

То је за мене пут ка бољој пословној клими и владавини права, то је мерило успеха у реформама, додала је Брнабић.

Указала је да је од 2014. године партнерство Владе Србије са НАЛЕД-ом другачије и да се то види и данас по броју присутних министара на представљању препорука које се налазе у Сивој књизи.

"Ми знамо више него било која влада у прошлости да немамо сву памет овог света и да не постоји влада која може сама да формулише и спроведе све промене. За нас су реформе и промене патнерски посао и мој циљ је да се сто висе појединаца укључи", рекла је Брнабићева.

Указала је да је НАЛЕД одиграо кључну улогу у реформама које се тичу система електронске пријаве сезонских радника, пријаве имовине и ослобађању пореза и доприноса младих предузетника.

Брнабићева каже да је у 2017. години укупно пријављено 3.585 радника на сезонским пословима, а за само 15 дана у овој години електронски је пријављено 498 радника.

Говорећи о е-шалтеру, премијерка је указала да је за шест месеци поднето више од 130.000 пријава за упис у катастар, а време процедуре је смањено са 25 на пет дана.

Мера ослобађања пореза и доприноса за младе предузетника, која потоји од 1. октобра прошле године, за три месеца је дала резултате. Захваљујући тој мери, каже, око 500 младих је покренуло бизнис

Представници НАЛЕД-а уручили су премијерки Сиву књигу.

Михајловић: Храброст за реформе од почетка до краја

Потпредседница владе и министарка грађевине Зорана Михајловић је изјавила да је за спровођење реформи најважније да доносиоци одлука буду храбри од почетка до краја, како би се омогућио бољи живот грађанима и олакшало привредницима.

Михајловићева је рекла да је Сива књига сваке године за нијансу дебља, али не зато што влада не ради добро већ баш зато што прави резултате и жели да реформе буду још брже и боље.

"Наши захтеви се у том смислу мењају, у односу на пре 10 година и 2014. када смо кренули у највећу реформу - увођење електронских грађевинских дозвола", навела је Михајловићева и додала да су све препоруке НАЛЕД-а произашле из сарадњи са владом.

Михајловићева је рекла да је њена препорука да се као држава морамо више позабавити људским ресурсима и донети потребне законе да би државна управа могла да спроведе реформе.

Додала је да заједно са НАЛЕД-ом ради и на пројекту Етно мрежа, који има за циљ да запосли 1.000 жена са села које чувају нашу традицију, као и да је досада запослено њих 600.

Ружић: Ојачаћемо инспекцију, посао за младе инспекторе

У борби против сиве економије важно је ојачати људске и материјалне капацитете инспекције и њену ефикасност, рекао је министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић.

Ружић је рекао да ова година треба да донесе враћање службеничког звања "инспектор" у службенички систем Србије, а радиће се на томе да инспектори уживају и пуну правну заштиту државе у судским процесима.

Један од циљева у 2019. години, каже министар, биће нови модел вредновања рада инспектора.

Министар каже да ће ову годину обележити почетак рада софтвера е-Инспектор, а прве четири - инспекција рада, санитарна, тржишна и управна инспекција почеле су већ да раде у овој платформи.

Минитарство за државну управу и локалну самоуправу, каже министар, види НАЛЕД као вредног и поузданог партнера у испуњавању тих циљева.

Недимовић: Од 2019. успоставља се е-аграр

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да је његова намера да се у 2019. години успостави такозвани е-аграр, преко ког би сва пољорпивредна газдинства могла да се региструју или да обнове свој статус у електронском облику, као и да електронски повлаче све подстицаје, и то без шалтера и папира.

"Намера нам је да то урадимо заједно са НАЛЕД-ом и са свима у Влади Србије, јер је за то потребан тимски рад", рекао је Недимовић на представљању Сиве књиге.

Додао да ће пилот мера бити покренута већ у априлу и односиће се на сточарску производњу, а циљ је да се виде ефекти е-аграра.

Изразио је задовољство што се, за разлику од претходних година, пољопривреда сада налази у Сивој књизи НАЛЕД-а, јер, како каже, раније није била у фокусу, а чињеница је да и у тој области постоји сива економија.

Министар је подсетио да је од 1. јануара почео да важи и закон који омогућава електронско пријављивање сезонских радника.

"Јуче су издата прва решења, видимо да систем функционише. Они сада имају рок од 15 дана да изврше уплату, па ћемо видети да ли Ии тај други део функцинише", рекао је Недимовић.

Ђокић: До сада прихваћена 101 препорука

Министарства и друге институције су у потпуности и делимично прихватили у претходној декади 101 од укупно 210 препорука привреде и стручне јавности за поједностављење бирократских процедура, изјавио је председник Извршног одобра НАЛЕД-а Дејан Ђокић.

Ђокић је изразио задовољство бројем прихваћених препорука и навео да је током 2018. спроведено 12 препорука, што је за трећину више од досадашњег годишњег просека.

"Али, за нас је тај просек и даље изузетно низак имајући у виду укупан број процедура у Србији и чињеницу да је део њих могуће унапредити само корекцијом или променом начина примене закона и без великих финансијских трошкова", рекао је Ђокић.

Прошлу годину је, каже, обележила интензивна сарадња владе и НАЛЕД-а која је резултирала са две системске реформе и великим искораком у дигитализацији.

Навео је да је заједно са Министарством грађевинарства и Републичким геодетским заводом у јулу лансиран е-Шалтер, систем за упис у катастар који је омогућио да већ сада број електронски поднетих захтева достигне 40 одсто свих поступака пред катастром, а време решавања буде скраћено пет пута, са 25 на пет дана.

Ђокић каже да је у 2018. задато и неколико значајних удараца бирократији и то стављањем ван снаге одредби 117 закона и подзаконских акта чиме је привреда ослобођена употребе печара.

Фабрици: Ова година је добра за квалитетне реформе

Свесни смо да су реформе сложене и тешке, али ова година је добра за спровођење квалитетних реформи које су потребне Србији, каже шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Нагласио је да треба искористити моменат и у 2019. остати ангажован на унапређењу реформи.

"То не треба да чини на штету времена и квалитета", оценио је Фабрици.

За "Сиву књигу" је рекао да је импресиван производ рада НАЛЕД-а и снажан допринос разумевању пословања на терену и тога шта је то потребно фирмама да би привредни амбијент био бољи.

ЕУ, наводи он, кроз три прозора гледа на то какво је стање привредне агенде која се тиче постојећег функционисање тржишне привреде, капацитета Србије да се носи на компетитивним притисцима ЕУ и способности да преузме обавезе у складу са тековинама ЕУ.

Нагласио је да јавни дуг мора да се смањи, буџетски оквир ојача, реформе заврше, а незапосленост жена и младих мора да се реши.

"Други прозор је капацитет привреде Србије да се носи са надметањем на тржишту ЕУ. У извештају за 2018. наводи се да је Србија умерено спремна и да има добре основе за економске интегарције Србије у ЕУ", каже Фабрици.

Трећи прозор су поглавља, каже Фабрици и наводи да је Србија отворила више поглавља која се односе на економску агенду, укључујући и јавне набавке и да су у тој области најбитиније препруке из “Сиве књиге”.

"ЕУ је природни и први покровитељ привреде у Србији. Србија напредује ка систему ЕУ", каже Фабрици и додаје да је 67 одсто српског извоза усмерен ка ЕУ, те да се приближавамо циљу од 11 милијарди евра, а да 72,3 одсто страних инвестиција долази из ЕУ.

Тридесет једна нова препорука

У новој Књизи налази се 31 нова препорука чланова ове организације као и иницијативе које су номиновали грађани, као што су аутоматска промена пребивалишта у личној карти или електронско уверење о плаћеном порезу.

НАЛЕД између осталог предлаже измену Закона о културним добрима, како би се ограничило право прече куповине установа културе искључиво на "споменике културе", уместо свих непокретности које су евидентиране као културно добро, што је сада случај.

Једна од препорука односи се на МУП, којем предлажу да уреде поступак добијања лиценци за физичка лица - запослене на пословима обезбеђења, према Закону о приватном обезбеђењу.

Сугестије су стигле и у ресор Министарства рада, да се укине обавеза предаје Фонду ПИО образаца за упис стажа.

Министарству за заштиту животне средине упућен је позив за формирање Фонда за заштиту животне средине - Зеленог фонда, а у циљу одрживог и транспарентног финансирања заштите животне средине.

Један од предлога је и формирање Агенције за хемикалије, будући да је и у извештајима ЕК наведено да је боље управљање хемикалијама и биоцидним производима, кроз поновно успостављање те Агенције, један од предуслова за даљи напредак у овој области.

Када је реч о правилима за постављање башти и "једнобразних" сунцобрана у кафићима сматрају да је потребно мањати ранију одлуку и дозволити "брендирање" сунцобрана уз поштовање одређених ограничења.

НАЛЕД предлаже и да се изједначе цене комуналних услуга за привреду и грађане.

Када је реч о Скупштини Србије и Секретаријату за законодавство потребно је да се дозволи обележавање параграфа, како би се олакшало читање прописа.

Препоруке Министарству здравља

Укидање здравствених картица, регулисање области безбедности дечијих играчака и увођење нових механизма набавке за снадбевање тржишта лековима, само су неке од препорука које је Министарству здравља.

У тој књизи се наводи да обавеза поседовања здравствене картице осигураницима непотребно компликује здравствену заштиту и подразумева застарелу, сувишну, скупу и често компликовану процедуру овере те картице.

Обзиром да на републичком нивоу постоји електронска база података о уплатама доприноса, а да осигураници поседују савремене чиповане личне карте, питају, чему служе здравствене картице, те предлажу да се оне укину.

НАЛЕД указује да је процедура остваривања права на рефундацију зараде или остваривања надокнаде зараде за време боловања "непотребно искомпликована и нехумана" и предлаже успостављање електронског сервиса за пријем докумената за остваривање права на надокнаду зараде за време боловања.

Када је реч о безбедности дечијих играчака, НАЛЕД предлаже да прво треба изменити Закон о здравственој исправности предмета опште употребе, а након тога донети Правилник о здравственој исправности и начину, садржају и ближим условима декларисања и означавања дечијих играчака и предмета намењених деци и одојцади.

Међу препорукама је и да се усагласи План мреже здравствених установа са стварним стањем, доношењем нове Уредбе о плану мреже здравствених установа.

Трећина препорука из Сиве књиге на адресу Министарства финансија

Међу главним препорукама Министарства финансија су оне које се односе на даљу реформу Пореске управе и ослобађање привреде од парафискалних намета.

С обзиром да фирме и грађани морају и даље да иду на шалтере Пореске управе и чекају неколико дана за различита решења која се плаћају, сугестија привредника упућена министарству је да Пореска управа уверења о плаћеном порезу почне да доставља електронским путем без наплате таксе за ову услугу...

НАЛЕД предлаже да се мења Закон о ПДВ-у и пропише да пореска обавеза почне када су потраживања од купаца наплаћена, а не када је промет добара и услуга извршен.

Како пише у Сивој књизи, потребно је радити и на изменама Закона о донацијама и хуманитарној помоћи, а изричити су у ставу да се донације морају забранити органима јавне власти који су непосредно задужени за инспекцијску, пореску и царинску контролу, контролу рада...

Затим, затварање и кажњавање локала и других објеката приликом посете инспекције, а када продавци не издају фискални рачун, не би требало да буде аутоматско, сматрају у НАЛЕД-у и кажу да прва инспекцијска контрола мора бити саветодавна.

Сматрају и да би на нова улагања у област угоститељства могло да утиче смањење ПДВ-а на 10 одсто на угоститељске услуге, са тренутних 20 процената.

Корупција у јавним набавкама могла би, према мишљењу ове организације, да се умањи изменама Закона о јавним набавкама и увођењем електронског поступка приликом јавних набавки.

Предлог решења подразумева израду јединственог портала путем којег ће се спроводити све јавне набавке у Србији укључујући и јединице локалне самоуправе.

Препоруке за привреду, саобраћај

Од Министарства привреде, НАЛЕД очекује да обавезно чланство у Привредној комори Србије за привредне субјекте и плаћање чланарине коју одреди Скупштина ПКС-а, буде укинуто.

Једна од препорука из Сиве књиге је доношење Закона о занатству и формирање Занатске коморе Србије како би се занатски сектор ојачао.

У сектору грађевинарства потребно је, кажу, убрзати и поједноставити поступак легализације те зато предлажу, између осталог, да се органима надлежним за озакоњење уведе месечна норма у поступцима легализације.

У ресору саобраћаја важно је, сматрају, поједноставити услове за обављање такси превоза и изменити услове које треба да испуњавају возачи таксија.

Пољопривредници, на пример, траже да се укине накнада за издавање и продужавање уверења о здравственом стању пчелиње заједнице, која је повећана 2013. године са 11 на 64 динара а траје само три месеца, као и усвајање новог Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју.

Од Народне Банке Србије очекују укидање обавезе извештавања држављана Србије о пословању са иностранством, тако да се обавештавање не односи на улоге у привредна друштва у Србији, обзиром да су ти улози већ евидентирани у Регистру привредних субјеката АПР-а.

Министарству правде шест препорука НАЛЕД-а

Првом препоруком НАЛЕД предлаже измене Закона о судским таксама у правцу умањења цене судских такси и укидања појединих.

НАЛЕД сматра да тренутна политика високих судских такси привреди практично онемогућава пословање, јер трошкови у поступку судске наплате потраживања по правилу превазилазе вредност потраживања.

Другом препоруком се тражи измена Судског пословника тако да се укину одредбе које захтевају да странке у спору, њихови пуномоћници и заступници морају да подносе захтев за разгледање списа предмета, преписивање списа и фотокопирање докумената из тих списа.

Трећа препорука сугерише измену Закона о заштити узбуњивача тако да би се и правним лицима, пре свега невладиним организацијама, омогућило да буду узбуњивачи.

Сматрају и да је потребно поједностављење процедуре доделе предмета јавним извршиљима, без претходног обраћања Комори јавних извршитеља и прецизирање појма комуналних и "сродних делатности".

Због широког и неуједначеног тумачења појма "сродна делатност", постоји велики степен правне несигурности, простор за корупцију, отежано је пословање компанијама које пружају различите видове информатичких услуга.

Петом препоруком траже омогућавање спровођења судских поступака на основу поднесака и доказа достављених у електронском формату.

Шеста препорука НАЛЕД-а односи се на систем одређивања уписнине за упис у Именик адвоката и сугерише усклађивање у складу са ставом Уставног суда.

НАЛЕД став Уставног суда тумачи тако да "висина уписнине мора одговарати стварним трошковима уписа у именик и да уписнина буде једнака за све који желе да се упишу у именик адвоката".

Упис у Именик адвоката сада подразумева уписнину од 400 евра за адвокатске приправнике, а за све друге кандидате за адвокате 4.000 евра, што је за Налед неприхватљиво и дискриминишуће.

Овогодишње признање НАЛЕД-а за допринос квалитетном извештавању о економским реформама добио је уредник економске редакције у Новинској агенцији Танјуг Драган Крсник.

За допринос квалитетном извештавању о економским реформама, признање је припало и новинарки Политике Марији Бракочевић, као и оснивачу портала Плусонлајн из Пирота, Ненаду Пауновићу.

број коментара 0 Пошаљи коментар