Поглед из Енергетске заједнице на нови гасовод – позитивно и условљено

Како РТС сазнаје, Енергетска заједница позитивно гледа на градњу новог гасовода кроз Србију, од Бугарске до Мађарске. Чека се да достави мишљење, али ће поставити и услове. Пре свега да се обезбеди одређен степен конкуренције и омогући и другима слободан приступ цевима.

Енергетска заједница сматра да је нови гасовод који би допремао гас из "Турског тока" оправдан са становишта сигурности снабдевања читавог регона. Позитиван став Енергетске заједнице, иако условљен, веома је значајан, оцењују стручњаци.

"То је мишљење јако важно чак и пресудно. Зашто? Зато што смо ми чланови те Енергетске заједнице и што практично та Енергетска заједница одобрава градњу свих гасних пројеката у овом делу Европе, југоисточне Европе. Она гарантује да је то све усклађено са енергетском политиком енергетски правилима Европске уније", каже бивши амбасадор Срећко Ђукић.

План је да се наш гасовод на граници са Бугарском споји код Зајечара, а у Мађарску изађе код Хоргоша.

"То се ради у складу са нашим законом који је прилагођен европском законодавству. Секретаријат Енергетске заједнице је наш партнер у процесу наших и енергетских интеграција", рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Нови гасовод у Бугарској добио је зелено светло за градњу јер је пројекат потврдио економску оправданост. Целокупан транспортни систем је закупљен.

"Поступак је спроведен у складу са свим европским захтевима и националним законодавством. Свим трговцима загарантован је приступ овој инфраструктури како то захтева европско законодавство", навела је Теменушка Петкова, министарка енергетике Бугарске.

Руски "Гаспром" је раније најавио да ће обе цеви "Турског тока" бити у фукцији 2020.

Остали аутори: Ружица Врањковић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 01. феб 2019, 21:46) - anonymous [нерегистровани]

Moze slobodan pristup, ali samo za one...

… koji budu gradili gasovod. Tu misljim iskljucivo na finansiranje istog. Zato svi koji zele da koriste cevi neka odrese kesu sada I odmah.

(петак, 01. феб 2019, 19:36) - anonymous [нерегистровани]

Slobodan pristup?

Da li Srbija ima slobodan pristup Severnom toku 1 i 2? Da li Srbija ima slobodan pristup norveškoj nafti? Ili bilo čemu? Ili plaćamo neviđene takse i provizije preprodavcima?