Зрењанинскo пиво се враћа у град

Град Зрењанин и Компанија "Карлсберг Србија" удружили су се у пословном пројекту за градњу мини-пиваре у граду у коме је ово пиће први пут произведено 1745. године. О томе који укус ће имати нови производ, одлучиће грађани Зрењанина, који буду учествовали у дегустацији и анкети.

После неуспешне приватизације и стечаја, имовина Пиваре у Зрењанину од 2011. године продаје се у деловима. Просторија са старим машинама коју нико није хтео да купи претворена је у музеј и данас сведочи о времену када је Пивара била симбол града.

"Технологија је из Плзена била. Ту се виде машине где се кувало пиво, такозвана вариона пива, са старим машинама које су заиста раритет овде. То је из фабрике 'Циман' из Немачке", каже  Јарослав Стеванов из Туристичке организације Зрењанин.

Најпознатији власник Пиваре од 1891. био је Лазар Дунђерски. Он је у Аустроугaрској словио за најбогатијег Србина.

"Био је један од највећих ктитора, добротвора. Човек који је помагао све културне установе, све културне институције, образовне институције у овом делу те царевине", каже Зоран Суботички, аутор монодраме "Лазар".

Дунђерски је био власник Пиваре у Челареву и управо је то поново повезало две средине. Компанија "Карлсберг" која послује у Челареву и град Зрењанин желе да се поново на тржишту нађе Зрењанинско пиво.

"Захваљујући пре свега донацији 'Карлсберга' од неких 300.000 евра, где ће град додати још новца, купиће се не тако мала пивара која ће бити смештена у простору у улици Војводе Петра Бојовића, где је наша пивара радила", каже градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић.

До новца за мини-пивару у Зрењанину доћи ће се донацијом од два динара од сваке продате флаше, а како ће нови производ изгледати одлучиће грађани. Од понуђене три рецептуре производиће се она која освоји највишу оцену.

број коментара 0 Пошаљи коментар