Банкарске услуге једначина са више непознатих

Колико нас заиста кошта услуга банке? У Народној банци кажу, мање него пре. Колико тачно, од краја ове године знаћете и сами јер ће банке морати да вам достављају извештај о томе колико сте тачно новца те године дали банци за кредите, картице и друге производе.

Да ли је код банака оно што је у излогу исто и у радњи? Због ситних слова у уговорима о зајму многи су се убрзо после потписа изненадили и схватили да погодба и није тако повољна како је изгледала, на пример у реклами.

Вероватно ни ценовници које су банке последњих недеља послале грађанима на кућну адресу нису разјасниле шта се дешава – да ли су банкарске услуге поскупеле. Централна банка оцењује да нису.

Уколико се посматрају каматне стопе, у последњих неколико година приметан је значајан пад каматних стопа за привреду и грађане који је праћен и падом каматних маржи банака, наводи Народна банка Србије.

Марже се, како наводи НБС, рачунају као разлика између каматних стопа на кредите и каматних стопа на изворе финансирања, најчешће на депозите и средства од других банака на тржишту.

Пад каматних маржи указује да су у овом периоду банке смањиле оперативне трошкове и ризике везане за кредите, кажу у НБС.

На списку камата које је пре неки дан управо Народна банка објавила, види се велика разлика у цени различитих зајмова и код различитих банака.

На пример, банке најпопуларније готовинске динарске кредите нуде уз ефективне камате од 9,2 одсто, па чак до 45 процената. За рок до три године, оне су нешто ниже од 8,62 до 30 одсто годишње.

На дозвољени минус од једне до друге, камата је од 9,4 до 43 одсто. На најдугорочније, стамбене кредите, камате су ниже – од 2,7 до 5,8 одсто у зависности од тога да ли су фиксне или променљиве.

"Велике разлике између банака добре за тржиште и грађане"

Уредник у Новом магазину Мијат Лакићевић оцењује да је добро што постоје велике разлике између појединих банака, јер то показује да нема груписања и картелисања.

"Постоји једно велико шаренило, што значи да тржиште функционише, а то је најважније", истиче Мијатовић.

Не иде свим банкарима у прилог објава камата на истом месту, али је признају за грађане добро да упореде и изаберу најповољније.

Игор Анић, члан извршног одбора "Прокредит" банке, оцењује да није било поскупљења ни на тржишту, и да је то јединствен начин да се види ефективна каматна стопа.

Сматра да је Народна банка учинила добру ствар што је упоредила и ставила каматну стопу свих банака, да свако може да види стопу задуживања по банкама.

Новина за ову годину је то што ће централна банка пратити и објављивати и провизије на картице, а банке ће на крају године морати грађанима да доставе  – колико су им тачно у претходних 12 месеци по свим основама наплатиле своје услуге.

Остали аутори: Драган Стојев
број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 02. феб 2019, 22:12) - anonymous [нерегистровани]

Jednačina?

To je već prva zabluda. Posao sa bankom nikada nije bio jednačina, jer je sa naše strane uvek nula, a sa njihove ogroman profit.