Зелено светло за "Турски ток", колико је Србија ближа изградњи гасовода

Секретаријат Енергетске заједнице из Беча донео је мишљење према коме ће Србија моћи да се прикључи на пројекат гаосвода "Гастранс". Уредница "Балкан магазина" Јелица Путниковић рекла је за РТС да се нада да ћемо добити гасовод и да је у питању траса старог пројекта гасовода "Јужни ток" – према којој гас код Зајечара улази у Србију, излази код Хоргоша, а остаје још да се види да ли ће Бугарска остати доследна.

Званично је потврђено да Србија може да се прикључи гасоводу "Турски ток". Енергетска заједница је на свом сајту објавила мишљење о изузецима од правила трећег енергетског пакета Европске уније за будући гасовод у Србији, који би требало да буде наставак "Турског тока".

Србија је обавештена да је одобрен њен пројекат гасовода који се зове "Гастранс", а који би требало да буде повезан с новом инфраструктуром гасовода – северно с Мађарском, а источно са Бугарском, односно са гасоводом који из Русије иде преко Турске до Европске уније.

Пројекат има циљ да омогући додатне количине руског гаса у југоисточну и централну Европу.

Гостујући у Дневнику РТС-а, уредница Балкан магазина Јелица Путниковић је рекла да је гасовод "Турски ток" ближи Србији.

"Када је Енергетска заједница у петак посатвила на свој портал обавештење односно одговор на захтев Агенције за енергетику Србије око тога да се пројекат градње гасовода од бугарске до мађарске границе ослободи услова које прописује трећи енергетски пакет – сви смо разумели да је то одобрење да се гради. Они нама не одобравају градњу", објаснила је Путнковићева.

"Гастранс" и Агенција за енергетику су направили један пројекат да тај гасовод испуњава европске прописе, каже Путниковићева.

"Ми можемо да изградимо гасовод, али да би он поштовао правила ЕУ, пошто је с једне стране Бугарска, а са друге стране Мађарска, земље чланице ЕУ које ће поштовати трећи енергетски пакет, Србија је преко Агенције за енергетику тражила изузеће од тога да бисмо могли да направимо један пројекат који ће бити у корист државе јер Србија неће добити помоћ ЕУ да изгради гасовод на својој териорији, као што га гради Бугарска. Они најављују отворено да ће ЕУ финансирати градњу тока", рекла је Путниковићева.

Према њеним речима, Србија ће морати да подигне кредит, да нађе средства и да то после исплати.

Дефинисана траса гасовода 

Путниковићева каже да је траса дефинисана. Руси чији ће гас ићи тим гасоводом су се изјаснили током посете Путина Србији. Подсећа да су Путин и Милер, први човек "Гаспрома", рекли да ће транзит гаса који стиже другом цеви "Турског тока" до Турске ићи преко Балкана и преко Србије.

То је траса старог пројекта гасовода "Јужни ток" кроз Србију – код Зајечара улази у Србију, излази код Хоргоша, остало је да видимо да ли ће га уопште бити и да ли ће Бугарска остати доследна, рекла је Путниковићева.

Каже да Америка још није рекла последњу реч у случају Бугарске. 

"Јесу Бугари све ово друго исунили, чак су и завршили преговоре са фирмама које су се пријавиле да транспортују гас који ће купити – њиховим цевоводима, али знамо да је САД против руског гаса", каже уредница Балкан магазина.

Путниковићева је рекла да постоји велика доза оптимизма за разлику од некадашње приче о "Јужном току" – и да ћемо ми ипак добити гасовод.

"У крајњем случају и Западна Европа је показала да неће баш да слуша Американце у случају руског гаса, па се надам да и од нас неће тражити да то радимо", закључила је Јелица Путниковић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 03. феб 2019, 13:32) - anonymous [нерегистровани]

Amerikanci ne spavaju

"Amerikanci jos nisu rekli poslednju rec..."
Oni nonstop izmisljaju razloge nebili zamrsili odnose eu i rusije kako bi se sprecile izgradnje severnog toka 2 i turskog (juznog) gasnog toka prema eu.