За пет година наплата пореза порасла за четвртину

Порезници су прошле годне наплатили око 100 милијарди динара више него претходне године. Раст наплате почео је 2014, у међувремену приходи су порасли за 26 одсто. Директорка Пореске управе Драгана Марковић за РТС је рекла да је Пореска управа у 2018. наплатила 1.453 милијарде динара јавних прихода, што је за 7,2 одсто више него у 2017.

Драгана Марковић је у интервјуу за Дневник РТС-а рекла да у структури јавних прихода највећи део представљају доприноси за обавезно социјално осигурање – 624 милијарде динара, затим бруто домаћи ПДВ који је за 6,1 одсто више наплаћен него у претходној години – у апсолутном износу наплаћено је 322,8 милијарде динара.

Чак свака друга контрола током године откривала је неправилности у обрачуну јавних прихода. Зашто је то тако? Ко је ту одговорнији – обвезници или порезници?

У 2018. ми смо направили 13.281 теренску контролу што је далеко мање него 2017. када је било 18.000 контрола. Међутим, оно што је значајно је да смо у 2018. остварили много веће новооткривене приходе, чак 61 одсто већи су новооткривени приходи 2018. и они износе 26,3 милијарде. То говори да је новоформирани сектор за анализу ризика видљиво показао своје резултате, ми смо променили начин планирања и спровођења пореских контрола.

Какав је тренд код промета акцизне робе? Утичу ли контроле и заплене да се налегална трговина смањује?

Појачане активности Пореске полиције на сузбијању сиве економије у промету дувана и дуванских прерађевина резултирале су смањеним шверцом цигарета и дувана у листу. Међутим, паралелно са тим, за чак шест пута повећана је одузета количина нафте и нафтних деривата и три пута кафе. У тој 2018. смо поднели 1.381 кривичну пријаву против 1.878 лица због сумње на утају пореза, 155 лица је лишено слободе.

Од априла прошле године за промет мимо фискалних каса пооштрене су казне, неке дуплиране, предвиђено затварање фирме и до годину дана. Какви су ефекти?

Од примене нових одредби овог закона, 53 објекта је затворено на 90 дана. Обиласком адреса где су утврђене ове неправилности, инспектори најчешће затичу привремено или трајно одјављне делатности или затичу нове пореске обвезнике.

Је ли то ефекат који сте очекивали?

То је ефекат који смо очекивали, мада желим да напоменем да се надамо да ће репресивне мере бити све мање заступљене у раду Пореске управе, а да ће управо превентивне мере и услуге које нудимо пореским обвезницима дати још боље ефекте, и да превентива буде јача од репресије у будућности.

До када ће реформа Пореске управе бити на дневном реду? Докле се са тим стигло?

У 2019. ми ћемо повући конкретне кораке који се тичу јачања централизације и одвајања кор од нон кор делатности. Почетком године пренели смо делатност мењачких послова у НБС, а од 1. марта 2019. надлежност послова игара на срећу иде у новоформирану управу Министарства финасија.

Ове године се врши спајање теренске и канцеларијске контроле, затим значајно смањујемо број филијала са 78 на 38, у Београду од 17 биће седам.

Има много промена које се дешавају унутар Пореске управе у последњих неколико година, али нису биле толико видљиве као што ће се то десити ове године.

Остали аутори: Оливера Петровић Стојанчић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 04. феб 2019, 17:19) - anonymous [нерегистровани]

@Drenovina

Није то цеђење суве дреновине, него поштовање закона.

(недеља, 03. феб 2019, 22:55) - anonymous [нерегистровани]

drenovina

Pa zar nisu još pre nekoliko godina rekli da je naplata poreza "ceđenje suve drenovine" ?!?