Зашто Турци воле Београд

Туристи из Турске су већ годинама најбројнији страни туристи у Београду. Прошле године их је било 80 хиљада. У Србији су на четвртом месту. Турска је земља са 80 милиона становника, па за српске туристичке раднике има још много посла на том огромном тржишту.

Београд и Истанбул дели сат и по лета, а престоница Србије је том двадесетомилионском граду знатно ближа од многих крајева Турске.

Турски министар културе и туризма Мехмет Ерсој истиче да је Београд за људе у Истанбулу најпопуларнији град за кратки одмор. "За вашу земљу нам нису потребне визе. Повезани смо директним авио-линијама, на којима су сви авиони увек пуни", наводи Ерсој.

Зоран Марковић, амбасадор Републике Србије у Турској, каже да стално потенцира да су менталитети Срба и Турака потпуно идентични, тако да су људи једни другима потпуно предвидиви у реакцијама.

"Управо је туризам отворио то да људи једни друге схватају све боље и доживљавају да је једина разлика у религији и језику, а то није нека разлика у данашњем свету", оцењује Марковић.

Промоција Србије у Турској

Туристичка активност Србије у Турској се не завршава на сајму у Истанбулу.

Слободан Унковић из Туристичке организације Београда каже да у фебруару, поводом Дана државности Србије, планирају туристичку промоцију Србије и Београда у амбасади у Анкари.

"Такође намеравамо да ове године то исто урадимо и у Измиру, и другим већим градовима Турске", најављује Унковић.

Осим Београда, турским туристима постају све занимљивији и други делови наше земље.

Анета Ускоковић из Туристичке организације Србије указује да се туристи из Турске данас могу срести и на Златибору и на Увцу и на Тари.

"Надамо да ће се тај тренд наставити и да ћемо имати све више туриста у целој Србији", каже Ускоковићева.

Турски филмови о Београду и Дунаву

Турска државна телевизија, поред филма о Београду, у својој продукцији почиње да снима и филм о Дунаву, од Немачке до Црног мора.

Продуцент турске државне телевизије Мустафа Аксај каже да је, по његовом личном осећају, Београд престоница Дунава и да је његов ток најлепши кроз Србију.

Током вишевековне заједничке историје, Срби су од Турака преузели чак девет хиљада речи.

Многе од њих се више не користе јер су застареле, али и даље у савременом српском језику има три хиљаде турицизама.

Са друге стране, Турци су од нас преузели само три речи: кашика, краљ и вишња.

Остали аутори: Јасмина Ракочевић
број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 04. феб 2019, 01:08) - anonymous [нерегистровани]

@Potpuna istina

То рече и остаде жив.
Ти ако мислиш да си идентичан са Турцима је твоје мишљење и осећај и то поштујем, али бих те замолио да говориш у своје име а не и у име свих Срба.
Ја се лично не осећам идентичан са Турцима, врло добро познајем и Турке и Русе, поштујем и једне и друге али су ми по менталитету, духовно и како хоћеш ближи Руси и остали словенски народи.

(понедељак, 04. феб 2019, 00:41) - Dana [нерегистровани]

Kašika

Kašika je turska reč koju smo mi preuzeli. Slovenski pojam za instrument kojim se jede je "ložica" od "založiti se" - jesti. Hrvati su, tokom svoje jezičke reforme, izbacili tuđice i koriste reč "žlica" koja odgovara našoj reči "ložica." Sama reč Istambul je grčkog porekla: "στην Πόλη" - "stem poli" - "stambol." Tako...vole Turci svoje nekadašnje provincije.

(понедељак, 04. феб 2019, 00:33) - anonymous [нерегистровани]

@Potpuna istina

Tesko da cemo biti slicni maloazijskim narodima kada su Turci iz Istanbula i priobalja Egeja daleko slicniji Grcima nego svojim Turcima dublje u maloazijskom delu. A povodom slicnosti mentaliteta, kao neko ko je isao tamo - ne slazem se. Vise slicnosti imamo sa Rusima i Ukrajincima. Mada, razlike mogu da budu prednosti - pogotovu za turizam sa Turcima.

(недеља, 03. феб 2019, 23:29) - anonymous [нерегистровани]

" Па дан државности је дан устанка против Турака????? "

Pa to Turci i znaju , samo sto oni postuju takvo nesto kod svih naroda .Turci se ne vracaju unazad vec gledaju u buducnost a dobra buducnost je odreci se osvajackih apetita.

(недеља, 03. феб 2019, 22:15) - milan [нерегистровани]

Čudno

Čudno da Turcima nije bilo dosta 600 godina u Beogradu.

(недеља, 03. феб 2019, 21:41) - Dusan [нерегистровани]

Potpuna istina

Aмбасадор Републике Србије у Турској, каже да стално потенцира да су менталитети Срба и Турака потпуно идентични,

Ene!? A ja mislio mi licimo na Ruse!
Salim se. Imao sam prilike da upoznam dosta Rusa i Turaka i postalo mi je jasno da mi sa Rusima nemamo nikakve veze (sem jezicke), Dok smo izuzetno slicni Turcima i drugim maloazijskim narodima.

(недеља, 03. феб 2019, 21:33) - anonymous [нерегистровани]

Поводом дана државности????

Па дан државности је дан устанка против Турака?????