Шта добијају купци, а шта трговци изменама Закона о електронској трговини

Хоће ли купци добити већу сигурност, а трговци бољи пласман преко интернета – била је тема прве јавне расправе о изменама закона о трговини и електронској трговини. Расправу су организовали Министарство трговине и Привредна комора Србије.

Препознавањем одређених облика трговине и увођењем нових појмова који постоје у свету унапређује се електронска трговина.

"Први пут препознајемо појам електронске продавнице, електронске платформе, неке облике е-трговине попут дропшипинг концепта продаје који је већ прилично у употреби, сада отклањамо сваку могућност да ли се то може или не може радити", објашњава Милан Добријевић, помоћник министра трговине задужен за дигиталну агенду.

Трговци сматрају да је добро што Закон о трговини сада препознаје продају преко интернета, а одговарају им и измене Закона о електронској трговини.

"И садашњи је прилично добар, јер је у складу са директивама Европске уније, али је било потребно и ту освежити неке чланове, мада ту да будем искрен су измене козметичке природе", наводи Бојан Лековић, директор "Купујем продајем".

Прецизирањем обавеза трговаца, као што је нпр. истицање декларације, добијају и купци.

"Потрудили смо се да им обезбедимо што већу сигурност за тај производ који купују, да знају недвосмислено шта купују, колико кошта, одакле је пореклом производ, колики му је рок трајања, значи да буду потпуно сигурни", истиче Јован Стојић, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација.

Као потпуно нова категорија долази и е-трастмарк, ознака квалитета, коју издаје Центар за развој трговине, а служи да потврди статус трговца и робе.

"Да је то трговац који је заиста правно лице, са друге стране да је то трговац који послује према важећим законима Републике Србије. Тако да је потрошач заштићен Законом о заштити потрошача и има сва права која су законом загарантована. За разлику од куповина на Фејсбук групама или оно што је сад модерно на Инстаграму", наглашава Небојша Ђурић, директор Центра за развој трговине.

После закона о трговини и електронској трговини следи измена и у Закону о заштити потрошача које ће се односити на решавање судских спорова.

број коментара 0 Пошаљи коментар