Лекције из Лондона за српска градилишта

Британија пружа пуну подршку Србији ка пуноправном чланству у Европској унији, изјавила је министарка Зорана Михајловић после састанка са британским министром за Европу Аланом Данканом. Министарка у Лондону данас и сутра разговара о модернизацији инфраструктуре Србије и њеном регионалном повезивању, али и односима две земље после Брегзита. Један корак је и данашње потписивање споразума о либерализацији друмског саобраћаја.

Дан је почео у Форин офису разговорима са британским министром за Европу било је место Србије у агенди повезивања инфраструктура земаља Западног Балкана.

Услдио је пут у епицентар највећег инфраструктурног пројекта у Европи – лондонског "Кросрејла" – мреже подземних пруга и тунела дуге 150 километара, која британској престоници треба да донесе 42 милијарде фунти профита.

"Поред тога што смо гледали изградњу пруге 30 метара испод Лондона и наравно његова огромна вредност, јесте сама организација једног градилишта. Мислим да постоје ствари, које можемо и треба да применимо, у смислу одређених стандарда, и у Србији. Потрудићу се и разговараћу са свима да покушамо и на нашим градилиштима, од саме сигурности градилишта, па до саме организације градилишта, да то у једном тренутку видимо у Србији", рекла је министарка Михајловић.

Од лондонског подземља па све до самог врха душтвене хијерархије за само пар сати. Министарка Михајловић после подне је провела у британском парламенту где је са колегом Џесијем Норманом потписала Споразум о либерализацији друмског саобраћаја.

Праве планове за две земље за период после Брегзита. Џеси Норман, британски министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, истакао је да је тај споразум велики корак унапред за Британију, и за Србију.

"Мислим да је такође важно што смо разговарали и о споразуму о ваздушном саобраћају", рекла је Михајловићева и додала да је упутила позив министру Норману да посети Београд.

Обе стране планирају за период после Брегзита.

Посету Лондону министарка Михајловић наставља и сутра разговорима у фирми "Бехтел". Тема ће бити Моравски коридор и како га што брже саградити.

Остали аутори: Ивана Милорадовић
број коментара 0 Пошаљи коментар