Михајловићева обишла највеће градилиште Европе

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, током званичне посете Великој Британији, обишла је највеће инфраструктурно градилиште у Европи – изградњу подземне железнице Кросрејл у Лондону.

Зорана Михајловић је рекла да су имали прилику да обиђу импозантно градилиште, пругу 30 метара испод Лондона.

"Поређења ради, овај пројекат вреди више од 15 милијарди фунти, више него сви инфраструктурни пројекти које у Србији реализујемо. Значајно је било да видимо не само како тече изградња подземне железнице већ и како је организовано градилиште – од пројектовања до реализације. Иако и они имају сличне проблеме током извођења радова као што их имамо и ми, успоставили су стандарде које свакако можемо применити у Србији – од безбедности до организације градилишта", изјавила је Михајловићева.

Потпредседница Владе разговарала је са британским колегама и о обукама инжењера и радника на градилишту.

"Добар пример који Британци имају је грађевинска академија, на којој се обучавају сви извођачи радова – од најједноставнијих до најсложенијих послова. О томе и ми треба да размислимо, јер ако хоћемо да реализујемо велике инфраструктурне пројекте, морамо да имамо оспособљене људе за то", казала је Михајловићева.

Мирољуб Јевтић, директор "Инфраструктуре железнице Србије", рекао је након обиласка градилишта Кросрејл, будуће "Елизабет лајн", да је имао прилику да са колегама из Лондона размени искуства, упоредивши њихове активности са оним што се ради у Србији.

"Били смо на градилишту пруге дуге 118 километара. Разговарали смо са британским инжењерима, разменили утиске и посебну пажњу посветили темама пројектовања, а нарочито идејним пројектима, надзору и управљању целим овим системом", рекао је Јевтић.

Кросрејл је подземна железничка пруга дуга 118 километара, чија изградња је започела 2009. године. Будућом "Елизабет лајн", вредном 15 милијарди фунти, у једном сату саобраћаће по 24 воза у оба смера, што ће смањити притисак на постојеће линије метроа, повећаће капацитете и побољшаће повезаност.

Процењује се да ће 200 милиона путника годишње користити Кросрејл, а да ће приходи од транспорта премашити 800 милиона фунти само у првој години коришћења.

Састанак Комисије за друмски саобраћај Србије и Велике Британије

У Лондону је током званичне посете министарке Зоране Михајловић одржан састанак Мешовите комисије за друмски превоз Србије и Уједињеног Краљевства.

Делегације две земље постигле су договор о начину обављања превоза терета у друмском саобраћају до ступања на снагу билатералног споразума који су овом приликом потписали потпредседница Михајловић и британски министар за транспорт Џеси Норман.

Саша Стојановић, помоћник министра за друмски саобраћај, истакао је да потписивање друмског споразума о превозу терета представља наставак одговорне политике Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, те да ће транспорт бити ослобођен режима дозвола, што је веома повољно за српске превознике.

"Имајући у виду пораст робне размене са Уједињеним Краљевством и учешће српских превозника у обављању превоза терета са Британијом, овај договор је изузетно значајан за њих. На састанку Мешовите комисије две земље потписали смо и протокол којим ће бити регулисана техничка питања како ће се превазићи период до момента ступања на снагу споразума", рекао је Стојановић.

Он је додао и да је српска делегација на овом састанку изнела да подржава захтеве Уједињеног Краљевства за повећање базне квоте ЦЕМТ дозвола за 2019. и 2020. годину, као и предлог за либерализацију превоза за возила "евро 6" унутар ЦЕМТ мултилатералне квоте. 

Српска страна на овом састанку поново је покренула и питање виза за професионалне возаче. Надлежни органи Уједињеног Краљевства размотриће ово питање и обавестиће српску страну, наведено је у саопштењу.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 07. феб 2019, 15:16) - anonymous [нерегистровани]

HITNO

Tacno
,,U Bg ..Nisu i Ns
Potrebna je podzemna zeljeznica..koliko zbog prometa..toliko i kao atomsko skloniste......''

(четвртак, 07. феб 2019, 14:48) - Stefan [нерегистровани]

Uzas

Beogradu treba hitno podzemna a srbiji treba zeleznica koja nece da se gradi 200 godina. Zeleznica vec postoji sam otreba da se sredi tako da lepo neko ko je iz nisa moze bez problema da radi u novom sadu i putuje 2 sata u jednom pravcu.

(четвртак, 07. феб 2019, 13:26) - anonymous [нерегистровани]

Молба

Молим уважену Министарку да провери да ли пружни прелази у Великој Британији имају светлосну сигнализацију и рампе.

Унапред хвала.

(четвртак, 07. феб 2019, 12:20) - anonymous [нерегистровани]

U Bg ..Nisu i Ns

Potrebna je podzemna zeljeznica..koliko zbog prometa..toliko i kao atomsko skloniste......