Припреме за градњу Турског тока, утврђују се услови за Србију

Дилеме више нема – Србија ће градити гасовод од границе са Бугарском до Мађарске. У Европској енергетској заједници потврђују да њихови услови нису непремостиви и да гас из Турског тока може и кроз Србију.

Пред српски гасовод "Енергтска заједница" ставила је предлоге и услове. Углавном се своде на стварање могућности за конкуренцију.

За улазак других добављача простор виде: на бугарско-српској и српско-мађарској граници али и на три пункта где ће се магистрални гасовод прикључивати на нашу унутрашњу гасну мрежу.

"Мислим да то никако не може угрозити градњу пројекта. Ја мислим да то нису претерани услови који би на било који начин угрозили изградњу гасовода и сигран сам да ћемо у комуникацији са регулаторном Агенцијом објаснити све дилеме", рекао је Јанез Копач, директор Секретаријата Енергетске заједнице.

И у Влади и у предузећу "Гастрас" које гради гасовод кажу да се пројект развија по плану.

"Значи обавезујући закуп капацитета током фебруара месеца, инвестициона одлука крајем фебруара, почетком марта. Под таквим околностима би се могло очекивати да крајем марта, почетком априла да почне изградња гасовода", каже министар енергетике Александар Антић.

"Овај пројекат ће се десити. Србија је спремна за изградњу. Првих 300 милиона евра су обезбеђени, додатно финансирање је обезбеђено у првом кораку, у другом делу ће то бити класично пројектно финансирање, имамо интерес банака", рекао је директор "Србијегаса" Душан Бајатовић.

А, по мишљењу Енергетске заједнице Србија би већ данас могла да уведе конкурецију и то Хоргошу, на једином дотоку гаса који имамо.

"Један од услова у нашем мишљењу је да се до краја ове године, што је и овако и онако у току, тај приступ треће стране на Хоргошу ослободи", каже Јанез Копач.

Енегетска заједница у годишњем Извештају о напретку Србије у области енергетике наводи да се "Србијагас" обавезао да ће до 1. октобра почети да ради његова ћерка компанија која ће се бавити транспортом гаса.

број коментара 0 Пошаљи коментар