Компромис у спору око "Северног тока 2"

На нивоу Европске уније постигнут је компромис у спору око руско-немачког гасовода "Северни ток 2". Договор постигнут у у Бриселу предвиђа доношење строжих услова правне регулативе о испоруци гаса на нивоу Уније.

Немачка и Француска су превазишле спор око гасовода "Северни ток 2". Берлин и Париз су представили нови предлог за промену тзв. европских директива о гасу који су државе чланице ЕУ подржале. То је потврдила и немачка канцеларка Ангела Меркелу Берлину. "То је веома важан корак", истакла је Меркел.

Према документу компромиса, који су цитирали агенција АФП и немачки АРД студио у Бриселу, првенство одлучивања о гасоводу са трећом земљом, као на пример Русијом, има земља ЕУ на чијој се територији гасовод прво сусретне са европском мрежом. У случају гасовода "Северни ток 2" кроз Балтичко море то би онда била Немачка.

Испорука и управљање нису у једној руци

Стога се у Бриселу гласало о ревизији такозваних директива о гасу ЕУ. Немачка је била против некадашњег нацрта Европске комисије, и ослонила се на то да ће Француска стати на њену страну. Влада у Паризу је у четвртак саопштила да ће гласати за пооштравање правила. Но, нацрт компромиса, представљен у последњем минуту, могао је да убеди и друге државе ЕУ.

Европска комисија са новим оквирима жели да постигне да строжа правила важе како за гасоводе унутар ЕУ, тако и за оне ван Уније. Након тога би морала да буду строго раздвојена постројења гасовода и испорука земног гаса. Компромис подразумева и да то више неће да регулише Европска комисија. Заправо би Немачка могла да води преговоре са руском страном и тако промовише пројекат.

Према ранијим плановима руски енергетски концерн Гаспром није само задужен за испоруку гаса у западну Европу, већ и даљу дистрибуцију. Многе државе су упозоравале, а пре свих САД, да ће Москва тако да има опасну полугу у својој руци и могла би Западу, како јој се прохте, да затвори славину.

"Рањивост на руске уцене"

Амерички амбасадор у Берлину, Ричард Гренел и његове колеге у Данској и у ЕУ, Карла Сандс и Гордон Сондленд су у заједничком тексту за DW написали: "Северни ток 2 ће додатно повећати рањивост Европе на руске уцене у енергетском сектору. Европа би морала да задржи контролу над својом енергетском безбедношћу." Са новим предлогом компромиса бриге су умањене, чак и ако се не иде до изворне верзије Европске комисије.

Русија: "Сигурно и повољно"

Пројекат тежак више милијарди са овим променама губи на економској привлачности, пре свега за руску страну. Порптарол Кремља, Дмитриј Песков је непосредно пред гласање земаља ЕУ још једном позвао да се гласа за "Северни ток 2" и објаснио да ће увоз руског гаса за земље ЕУ бити "безбедан и много повољнији него планиране испоруке гаса из САД".

Изградња гасовода према Немачкој, у дужини 1.200 километара кроз Балтичко море је у току и требало би да буде готова до краја 2019. Са "Северним током 2" би око 55 милијарди кубних метара земног гаса могло да буде испоручено у Немачку, и да прође поред трећих земаља: Украјине и Пољске.

Балтичке земље и Пољска ову трасу посматрају као опасност за своју безбедност. Украјина страхује због милијардских губитака. Јер, као досадашња транзитна земља за руски гас, Украјина је добијала високе накнаде, које ће јој директном испоруком у западну Европу изостати. Но, компромисни документ тврди да ће се економски и безбедносни интереси те земље узети у обзир.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 10. феб 2019, 07:56) - Snezana [нерегистровани]

Ja nevidim sta je tu sporno

Neka Americka strana otvori svoj terminal sa svojim gasom i neka na taj nacin konkurise Ruskoj strani i time obezbedi svoje zapadne prijatelje od Ruske prevare, To bi bilo postenije nego proricati sta ce i kako biti .

(недеља, 10. феб 2019, 07:52) - Dragan S [нерегистровани]

Ovo su budalastine

Pa zar bi Rusi ulagali u gasovod da bi na kraju prekinuli isporuku. To bi bila za njih dupla steta , propalo bi ulaganje u gasovod a ujedno nebi prodavali gas.Ovi koji tako razmisljaju neka i oni postave svoj gasovod i neka dovedu neki svoj gas pa ko je sa nizom cenom tajce prodavati .