Ауто-пут од Ниша до Приштинe развојна шанса

Најављена изградња ауто-пута Ниш-Приштина, који ће највећим делом пролазити кроз Топлицу, општинама Прокупље и Куршумлија пружа развојну шансу за привлачење нових инвеститора и отварање нових радних места.

Саобраћајна гужва уобичајена је за Прокупље, јер кроз сам центар града пролази магистрални пут Ниш-Приштина. Зато Прокупчани с нестрпљењем очекују почетак изградње ауто-пута и заобилазнице која ће аутомобиле у транзиту изместити из града.

Грађани кажу да туда пролазе камиони и шлепери са песком и да ће им ауто-пут значити много, смањиће се гужва.

Најзахтевнија деоница новог ауто-пута, који ће повезати Ниш и Драч, јесте заобилазница око Прокупља, где ће бити изграђено више мостова, надвожњака и тунела. Предвиђене су и две петље. Једна на улазу у Прокупље из правца Ниша, а друга, на излазу према Куршумлији, где ће се градити нова индустријска зона. Привредницима ће близина ауто-пута донети многе погодности.

"Значи због бржег транспорта робе и због многих купаца, јер лакше се одлучују кад им је ауто-пут на дохват руке да дођу да купе робу и да одвезу", каже приватни предузетник Дејан Јоксимовић.

За Топличке општине изградња ауто-пута Ниш-Приштина представља развојну шансу за привлачење нових инвеститора и отварање нових радних  места.

"Очекујемо да оспособљена правна лица која поседују механизацију, а са територије су града Прокупља, узму учешће у изградњи. Такође, у процесу смо набавке механизације за наше Јавно предузеће, тако да мислимо и да оно буде учесник у изградњи ауто-пута. Свакако, очекујемо да трговине имају користи од тога", каже Александар Симоновић, градоначелник Прокупља.

На траси ауто-пута од Ниша до Мердара, дугачкој 77 километара налазе се и две бање, Пролом и Луковска, као и природни феномен Ђавоља варош, до којих ће туристи из Србије и Европе лакше стизати.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 11. феб 2019, 18:59) - anonymous [нерегистровани]

Ja sam

Protiv.

(недеља, 10. феб 2019, 22:20) - Tomislav [нерегистровани]

Toplicki autoput

Autoput kroz Toplicu bio je predvidjen za izgradnju jos za vreme Tita. Da je taj autoput izgradjen ekonomija u ovom delu Srbije (Jug, Kosovo, Crna Gora) bili bi toliko povezani da nikakvi separatisti to ne bi rasturili.

(недеља, 10. феб 2019, 16:40) - anonymous [нерегистровани]

Eto

Ja samo želim reći da je velika sramota za Srbiju koja se toliko bori diplomatski za Kosovo da za glavni pravac tamo ima taj put kroz Prokuplje i pored Kuršumlije. Do pre 5 godina on gotovo da nije bio ni održavan, a pride što je promet saobraćaja odavno prevazišao njegove kapacitete.