Обавеза банака да омогуће приговоре путем сајта

Све банке у Србији мораће од сутра на својим интернет презентацијама да омогуће клијентима да подносе приговоре, као и да јасно поставе обавештење са информацијама о поступку заштите права корисника.

НБС је 10. јануара ове године усвојила Одлуку о поступку по приговору и притужби корисника финансијских услуга и Одлуку о поступку по приговору и притужби правног лица, а које ступају на снагу 11. фебруара.

"Утврђена је обавеза финансијске институције да омогући подношење приговора преко своје интернет презентације, и то већ на њеној насловној страници, као и да у делу своје интернет презентације који се односи на приговоре постави обавештење са општим информацијама о поступку заштите права корисника", речено је Танјугу у Народној банци Србије.

Такође, ако је уговор закључен "на даљину", на пример, коришћењем мобилног банкарства, преко мобилног телефона, банке и друге финансијске институције имају обавезу да омогуће подношење приговора на исти начин, преко мобилне апликације.

"Те институције ће убудуће бити дужне да у сваком појединачном случају издају потврду о пријему приговора, уместо само по изричитом захтеву подносиоца приговора, што је до сада био случај", објашњавају у НБС.

Тиме се, кажу, клијентима олакшава евентуално доказивање ако желе да наставе поступак подношењем притужбе НБС-у или пред судом.

У Народној банци напомињу да је привреди и грађанима омогућено и једноставније подношење притужбе јер је прецизно наведено шта притужба Централној банци треба да садржи.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 10. феб 2019, 17:25) - anonymous [нерегистровани]

Obaveza banaka

A kada će biti obaveza banaka da omoguće klijentima da dođu lično u poslovnicu i obave jedan od milion poslova koje nije moguće obaviti elektronskim putem, ali da to bude vikendom ili posle 17 časova radnim danom? U Srbiji su gotovo sve banke uvele zabranu dolaska klijenata u poslovnice, jer jednostavno zatvaraju vrata onda kada većina može da dođe. A tu je i protivustavno lišavanje slobode građana prilikom ulaska, kada neko vreme građani moraju da provedu u kavezu, bilo da ulaze ili izlaze, kao da su psi.