(Не)извесна судбина онлајн платформе за превоз путника

Компанија "Кар гоу" која је изгубила дозволу за рад доношењем Закона о друмском саобраћају, обезбедила је, каже, законски оквир за рад тако што је потписала уговор о пружању иновативних услуга на путу, са истоименим удружењем грађана. У Министарству саобраћаја одлуку компаније оцењују као наиван покушај кршења Закона о превозу путника, а удружења таксиста кажу да је тај закон одличан и траже само његово поштовање и примену.

Компанија "Кар гоу" покушала је, кажу, да се усклади са постојећим Законом о друмском саобраћају, али истичу да то није било могуће.

"Како да се ускладите, да добијете неке лиценце за лимо сервис кад таквих лиценци нема. Као кад бисте отишли у продавницу чоколаде и да кажу: е па сви могу да купе чоколаду, а одете тамо, чоколаде нема", рекао је Вук Губеринић, директор "Кар гоу".

Министарство саобраћаја сматра покушај компаније "Кар гоу" да исту делатност обавља у форми удружења грађана, наивним покушајем тражења рупе у закону. У саопштењу Министарства, између осталог, пише: Било какав језички слалом, немушта објашњења и правне доскочице, не могу да сакрију покушај ове компаније да и даље крши важеће законе.

Фирма "Кар гоу" имала је више од 200.000 преузетих апликација, јер је нудила јефтинији превоз од оног који држава прописује за таксисте. У удружењу таксиста кажу да би дозвола да удружења грађана превозе путнике, довела до хаоса у тој области.

"Њихови запослени не могу да превозе путнике у Београду и у целој Србији, јер немају дозволу надлежног органа локалне самоуправе. И ту се ради искључиво, могу они да се зову како год хоће, о превозу путника", каже Владо Бојовић, председник Струковног удружења таксиста СИТАБ.

Каква ће бити судбина онлајн платформе за превоз путника, може се наслутити из позива Министарства саобраћаја надлежним државним органима, управама и инспекцијама да спрече било какво кршење закона у Србији и на делу покажу да живимо у правној држави, у којој није дозвољено да било ко буде изнад закона.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 11. феб 2019, 00:50) - Regularni taksista [нерегистровани]

Taksi u Beogradu nije zastareo

Da ste koristili taksi usluge u zadnjih tri meseca znali bi da u 90% taksi vozila možete vožnju naručiti putem aplikacija a isto tako i obaviti plaćanje karticom.

(недеља, 10. феб 2019, 23:47) - Eventus [нерегистровани]

taksisti nisu preskupi, nego staromodni

Ne bih imao ništa protiv taksija kad bi nudili suvremenu aplikaciju i plaćanje karticom preko aplikacije ili beskontaktno preko terminala u vozilu.