Нови модели трактора представљени у Бољевцу

"Агромеханика" из Бољевца, један од највећих произвођача малих пољопривредних и комуналних машина у југоисточној Европи, и партнер из Индије "Соналика" представили су нове моделе трактора који одговарају европским стандардима. У Бољевцу планирају проширење производње већ у марту. Сваке године у тој фабрици запосли се најмање једно одељење машинске струке техничке школе, а због дуалног образовања у том месту школује се четрдесетак ђака.

У фабрици у Бољевцу трактори се склапају, а од марта се погони и проширују.

"ФМП 'Агромеханика' је наш стратешки партнер за дистрибуцију у региону, укључујући Хрватску, Црну Гору и Босну и Херцеговину. У том смислу данас представили ове нове моделе трактора", истиче Аџеј Кумар, директор продаје "Соналика" из Индије.

У нови погон уложено је око пет милиона евра, а машине се углавном извозе. Циљ је да ове године извоз буде 75 одсто производње.

"Ми ћемо свакако повећањем производње и проширењем капацитета имати потребе за новом радном снагом, тако да све што будемо уписали и школовали преко дуалног образовања радиће овде у овој фабрици", наглашава Бранислав Рајић, директор ФМП "Агромеханика" Бољевац.

За сада се сваке године упише чердесетак ђака у два одељења машинске струке.

Пољопривредници који намеравају да обнове механизацију, сада то могу без увоза. Модели трактора произведени у Бољевцу испуњавају стандарде Европске уније, то значи да ће пољопривредници са оваквим тракторима моћи да конкуришу за ИПАРД фондове.

"Агромеханика" је важна за Бољевац, али и један од наших највећих извозника у чак 35 земаља света.

"То је некакав мотор развоја наше општине. Овде ради негде близу 300 људи, али је суштина у томе што је фабрика озбиљно осавремењена", наводи Небојша Марјановић, председник општине Бољевац.

У модернизацију производње уложено је 15 милиона евра.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 12. феб 2019, 21:25) - nesa [нерегистровани]

e Srbijo....

Sve je to lepo za oko ,dizajn sve po takozvanom EU standardu, medjutim da li se ko pitao, koliko kosta ovakav traktor i posto je sve evropsko ,sem cene kukuruza soje psenice bikova teladi tovljenika prasica mleka it'd...koliko je velika plata ta srpsko evropska...  sve evropski sem radnika I seljaka... pocelii ste od repa a ne od glave....

(понедељак, 11. феб 2019, 23:59) - Nedeljko [нерегистровани]

bravo

ima da ore i ko nema njivu.. magistri će da voze traktore